Moze mat moje dieta malo mliecka?

Nikola    02.09.2022, 11:50

Dobry den. Moj syn bude mat o tyzden 4 mesiace. Doteras som kojila bez problemov na poziadanie. Posledne dva tyzdne mi maly vacsinou po kojeni place. Neviem ci je to tym ze mu to nestaci netusim preco. Ked si stlacim prsia tak mliecko ide. Zozaciatku saje a hltna ale potom len taha taha taha a tak prehltne a strasne sa zlosti place. Nemam prsia plne ani po hodinke. Neviete mi poradit nieco ucinne na vacsiu tvorbu MM lebo uz som zufala kojit chcem dalej.

Milá Nikola,

v tejto situácii vám môže významne pomôcť osobná konzultácia s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vás naučí rozlíšiť pitie bábätka a satie bez pitia a naučí vás vyhodnotiť, či bábätko získalo pri dojčení dostatok mlieka. Toto vám pomôže pochopiť plač a nespokojnosť bábätka v súvislosti s reakciou na tok mlieka. Nebudete sa tak musieť orientovať podľa sledovania naliatia prsníkov alebo toho, či vytečie mlieko po stlačení prsníka. Tento ukazovateľ je totiž pomerne nespoľahlivý, najmä preto, že všetky ženy časom prestanú nalievanie prsníkov pociťovať a je dôležité, aby ste si aj potom vedeli byť istá, že bábätko pije dostatok mlieka.  Ak  popri tom bábätko dobre pije, prospieva a je spokojné, tak je pravdepodobne všetko v poriadku, a mäkké prsníky sú tým pádom tiež v poriadku - v takejto situácii dobrého pitia a prospievania sú totiž mäkké prsníky normálny a žiaduci jav. Z vášho popisu sa však zdá, že bábätko nie je pri dojčení spokojné a toto je kľúčové vyhodnotiť. Najčastejšie takto bábätká reagujú v prípade, že sa tok mlieka zníži. Na druhej strane riešením tejto situácie nie je len samotné užívanie prostriedkov pre zvýšenie tvorby mlieka. Pre zlepšenie dojčenia totiž nestačí len zvýšiť tvorbu mlieka. Je kľúčové urobiť kroky, ktoré pomôžu odstrániť príčiny, pre ktoré sa tvorba mlieka mohla znížiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a pomôžu zlepšiť celú situáciu - tieto kroky popisuje tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Prejdite ich spoločne s laktačnou poradkyňou, aby ste dostali na mieru šité odporúčania pre vašu konkrétnu situáciu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Moze mat moje dieta malo mliecka?