Odmietanie prsníkov

Kristina    12.10.2022, 21:28

Dobrý večer, mám ročnú dcéru, ktorú som doteraz kojila na požiadanie a inak ani nezaspala. Včera sa uz od rana nechcela prisat takze zaspala až úplne od únavy a po prebudení trošičku vypila večer to iste ešte horšie zaspinkala až po veľkom placi od únavy. Prsník úplne odmieta nechytí ho ani do úst. Dnes sim bola s ňou u Dr. Tá povedala, že ma úplne červené hrdielko dala nám antibiotika. Odporučila mi odstavenie, že je uz veľká a potom to bude ešte ťažšie. Ja s tým vôbec nesúhlasím. Skúsila som odsat mliecko keď som jej ho dala do fľašky z ktorej musela normálne ťahať cez cumlík to odmietla ale cez slamku ho pije. Chcem sa opýtať ako ďalej postupovať. Som z toho nešťastná. Kojenie bola pre mna a malú naša výnimočná chvíľku nerada by som o neho prišla. Ďakujem za odpoved.

Milá Kristína,

niekedy sa takto deti správajú v reakcii na bolesť, ktorú zažívajú pri dojčení. Dieťatko, ktoré zažije takúto bolesť, potrebuje po takom zážitku veľa uistenia a lásky, aby sa odhodlalo znovu dojčenie vyskúšať. Prítomnosť mamičky je v takomto prípade základ pre to, aby znovu nadobudlo dôveru, preto je skvelé, že ju vaša dcérka intenzívne vyhľadáva. Stále je šanca, že sa dcérka prisaje, zvlášť, ak už bude mať rany v hrdielku zahojené. Toto nie je skvelá príležitosť na odstavenie. Ročné dieťatko môže byť dojčené ešte mnoho mesiacov a toto má význam pre jeho aj vaše zdravie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Na konci uvedenej stránky si môžete prečítať aj príbehy toho, ako môže prebiehať odstavenie dieťatka. Odstavenie vôbec nie je „ťažké“. Ak sa nechá čas na odstavenie dieťaťa naňho, tak sa odstavenie spája s tým, že dieťa si uvedomuje svoju samostatnosť a schopnosť riešiť situácie, ktoré doteraz riešilo dojčením. Toto nie je ťažké. Toto je niečo, čo obohacuje dieťa, aj matku.

Vaše dieťatko sa takto správa vysoko pravdepodobne kvôli nepríjemným pocitom, ktoré pri dojčení zažíva kvôli boľavému hrdielku. Máme skúsenosti s podobnými prípadmi, detičky sa nakoniec znova prisali, niekedy po dlhšej dobe, dokonca aj po mesiaci. Aj tu v poradni predtým písali matky detí, ktoré mali afty, problémy v pusinke či rozhryznutý jazyk a vrátili sa k dojčeniu, napríklad tu: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=173

Vaša dcérka na nedojčenie ešte nie je pripravená, čo dokazuje aj to, že v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.

Napriek tomu, že toto nie je taký štrajk, ako si môžete prečítať v našich článkoch:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

prístup k riešeniu tejto situácie je vo svojej podstate podobný – z vašej strany je dôležité to, aby ste si udržiavali tvorbu mlieka (odsaté mlieko môžete dcérke dávať do jedál) a poskytovať dcérke dostatok príležitostí pre to, aby na vašom tele a hrudníku zažívala príjemné pocity, ktoré postupne pomôžu prekonať strach sa prisať. K tomu vám môžu pomôcť opatrenia pre zintenzívnenie fyzického kontaktu:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...) – toto vám môže pomôcť prekonať vyčerpanie z nosenia dieťatka na rukách.
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsníkov