Súvisí časté grckanie so zaspávaním a upokojovaním sa na prsníku?

Jana    25.03.2013, 18:15

Dobrý deň, chcem sa opýtať na Váš názor na to, či súvisí grckanie dieťaťa so zaspávaním a upokojovaním sa na prsníku. Mám päť týždňového syna, ktorý rád zaspáva na prsníku a často sa na ňom upokojuje, počas toho vypije aj trocha mlieka, aj keď nie je hladný a potom mu je ťažko na žalúdku a grcká. Včera sa dokonca stalo, že počas kojenia v polohe ležmo mu začalo vytekať mlieko z úst aj z nosa, čo ma dosť vyľakalo. Zdá sa mi, akoby sa prejedal. Pediatrička mi odporúčala zaviesť cumeľ, aby malý menej jedol. Ja sa toho obávam, pretože chcem kojiť čo najdlhšie. Tieto problémy začali keď mal malý asi tri týždne, s kojením nemám problémy, aj mlieka mám dosť, akurát malý sa posledný týždeň nie vždy prisaje správne, občas sa s bradavkou hrá. Poradte mi prosím, čo robiť. Ďakujem.

Milá Jana,

mnohé deti po dojčení grckajú. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáhať imunite bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením, cumlík skutočne nie je vhodné používať. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali  cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenie bábätká grckajú len veľmi málokedy a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré. Nie je potrebné sa obávať, že by sa bábätko prejedalo, to sa pri dojčených deťoch nedeje.

Je dobré sa ubezpečiť, že bábätko dobre priberá a prospieva a z hľadiska dojčenia môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

S týmito bodmi vám najlepšie môže pomôcť poradkyňa pri dojčení

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a môžete spoločne skontrolovať aj prisatie, o ktorom hovoríte, že sa za posledný týždeň zmenilo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Súvisí časté grckanie so zaspávaním a upokojovaním sa na prsníku?