Prihrievanie nedopiteho mlieka

Daniela    31.12.2022, 11:48

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem druhýkrát prihriat nedopite mm pokiaľ som doň uz nakvapkala coliprev kvapky? Malý sa mi nechce prisat na bradavku, cez klobuciky mu papanie trvá aj 1hodinu a viac. Kým dopapá, je opäť hladný. Nemôžem si dovoliť aby bol stále na prsníku :( na prse mi rýchlo zaspi. Nepomáha ani budenie. Bola u mňa už aj LP a nepomohla mi. Tak si mlieko odsavam dňom i nocou, všetko robím ručne (chcem co najviac stimulovať prsia akoby dieťa salo). Avšak posledné dni sme chorí všetci a malý mi teraz nechal asi aj 30ml vo flaske. Je mi to ľúto vyliať pretože ma to stoji veľa úsilia. Myslíte, že to môžem prihriat druhýkrát keď sa zobudí a dat mu to spapat aj keď je tam nakvapkany coliprev? Ďakujem

Milá Daniela,

materské mlieko vydrží pri izbovej teplote veľmi dlho. Môžete ho použiť pri ďalšom kŕmení. A mnohé bábätká sú ochotné piť aj mlieko izbovej teploty, ktoré tým pádom nemusíte prihrievať. Toto vám ušetrí čas a pomôže zachovať v materskom mlieku látky, ktoré sú citlivé na teplotu a niektoré sa zahrievaním zničia.

Bábätká zaspávajú, ak sa spomalí tok mlieka. Pri pití mlieka z klobúčika sa toto deje preto, že bábätko prisaté na klobúčiku nezískava taký tok mlieka, ako bábätko, ktoré by bolo prisaté priamo na prsník. Klobúčiky preto nie sú užitočná pomôcka pri pomoci bábätkám, ktoré sa odmietajú prisávať k prsníku. Pri pomoci bábätkám, ktoré sa odmietajú prisať, typicky odporúčame tieto kroky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Niektoré bábätká sa neprisajú hneď, ani v prípade, že sa robí všetko správne. Niektoré bábätká potrebujú čas. Nepíšete, aký je vek vášho bábätka, ale mnohé bábätká sa začnú prisávať aj neskôr po pôrode, dokonca medzi 6 – 8 týždňom života existuje obdobie, v ktorom sa často prisajú aj bábätká, ktoré dovtedy vytrvalo dojčenie odmietali a dokonca aj tie, ktoré sa kŕmili fľašou.

Jeden z faktorov, ktorý pomáha bábätku, aby sa s väčšou pravdepodobnosťou začalo prisávať, je dostatočná tvorba mlieka matky. Z toho, čo uvádzate sa zdá, že bábätko kŕmite výlučne svojím odstriekaným mliekom, čo takisto dáva predpoklad preto, že sa bábätko ešte môže prisať. Radi by sme vám pomohli. Píšete, že ste sa stretli s laktačnou poradkyňou, mohli by ste nám, prosím, na dojcenie@mamila.sk napísať jej meno a tiež odkiaľ ste?



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prihrievanie nedopiteho mlieka