Zenaro

Jana    09.03.2023, 18:41

Dobrý deň chcem sa opýtať už dlhé roky beriem liek zenaro...či sa smie brat Zenaro keď kojim malý ma 2 týždne

Milá Jana,

užívanie tohto lieku nepredstavuje problém pre dojčené bábätko, ale orálne antihistaminitká ako Zenaro môžu potenciálne (nie všetkým ženám) znižovať tvorbu mlieka. Preto z hľadiska možného vplyvu na tvorbu mlieka je v období dojčenia lepšie vyhnúť sa používaniu antihistaminík v orálnej (tabletkovej) podobe. Je možné pokúsiť sa príznaky alergie zmierniť lokálnymi antihistaminikami, prípadne kombináciou lokálnych antihistaminík a kortikoidov a prípade aj celkovými kortikoidmi.

Prečítajte si aj toto vysvetlenie: 

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Ak by bolo Zenaro alebo iné antihistaminiká vašou jedinou možnosťou, vzhľadom na to, že vaše bábätko je ešte veľmi maličké a závislé od výlučného dojčenia, vám odporúčame v takom prípade stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili výdatnosť dojčenia a v prípade, že by bolo potrebné po nasadení anthistaminík zlepšiť dojčenie, aby ste tak mohli v kontakte s poradkyňou pri dojčení urobiť čo najskôr.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok