Uspávanie dojčením

Ladislava    19.04.2023, 14:23

Dobrý deň prajem, mám 3mesacne bábätko ktoré uspavam dojčením, chcela by som sa opýtať teda či to neskôr nebude problém ak bude staršie a budem ho chcieť odstaviť od dojčenia a uspať inak ako prsnikom pretože momentálne sa mi ho inak uspať nedarí a ja som natoľko unavená že ponúknem prsník aby zaspal. Ďakujem za odpoveď

Milá Ladislava,

nemusíte sa obávať, nerobíte chybu, ak necháte svoje bábätko dojčiť sa tak, ako to potrebuje. Dojčenie je prirodzený spôsob, ako pomôcť bábätku zaspať a udržať sa v spánku a súčasne využívanie dojčenia na uspávanie bábätka predstavuje pomerne veľa času počas dňa, aj noci, ktorý bábätko strávi dojčením a toto má vplyv aj na tvorbu mlieka. Aj pre to Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že dojčenie podľa potrieb bábätka (a dojčenie na zaspatie je jedna z potrieb detí) je kľúčový faktor, ktorý rozhoduje o tom, či bude dojčenie úspešné z dlhodobého hľadiska. A aj preto nahradenie dojčenia napríklad používaním cumlíka na uspatie bábätka, vedie pri väčšine bábätiek k predčasnému odstaveniu.

Je pochopiteľné, že môžete mať z takejto starostlivosti o bábätko obavy, pretože žijeme v spoločnosti, v ktorej sme stratili kultúru dojčenia a skúsenosti s dojčenými deťmi. A s tým sa spája to, že sa ľudia nedokážu zorientovať v správaní dojčeného bábätka, pretože dojčené deti nie sú ako nedojčené. V našej kultúre je navyše silná predstava o tom, ako „dobré bábätko“ = bábätko, ktoré vyžaduje od rodiča čo najmenej pozornosti, je to bábätko, ktoré samo zaspí, dobré bábätko sa samo zahrá, samo sa naje. Dojčenie sa v našej spoločnosti vníma ako niečo, čo je dôležité pre maličké bábätká a neskôr už nie je dôležité a dokonca ukončenie dojčenia sa vníma ako akási rodičovská zručnosť, podobne ako to, že rodičia odučia bábätko používať plienky. V skutočnosti však dojčenie treba podporovať tak dlho, ako trvá a dojčenie sa netýka len maličkých bábätiek. Schopnosť zaspávať sám je niečo, čo sa bábätká a deti učia postupne. Ide o krok k samostatnosti, ktorý sa nedá vynútiť. Je možné nechať bábätko vyplakať a presne signalizovať, že potrebuje pomoc so zaspatím, ale to neznamená, že sme pomohli bábätku v procese osamostatňovania sa a získavania sebavedomia a nezávislosti. A nie je sa kam ponáhľať. Každé dieťa sa raz naučí zaspávať samo a prespí celú noc. Rovnako, ako je to s chôdzou. Určite nepochybujete o tom, že vaše bábätko raz bude chodiť samo, hoci teraz v 3 mesiacoch sa to tak vôbec nejaví a bez skúseností s ostatnými deťmi by človek ani neveril, že to, ako sa správa 3-mesačné bábätko už o pár mesiacov povedie k samostatnej chôdzi a nie je pre to potrebné nič urobiť, ani to bábätko učiť. Rovnako je to aj s uspávaním. Teraz možno vaše bábätko potrebuje pri každom jednom uspávaní dojčenie. Nebude to tak večne. Bábätká a malé deti potrebujú pomoc so zaspatím a dojčenie túto pomoc poskytuje. Keď už je bábätko dostatočne veľké na to, aby dojčenie nepotrebovalo, stane sa to aj preto, že medzičasom začne zvládať zaspávanie a spánok samo. Prečítajte si aj ďalšie informácie o tom, prečo je dôležité dojčenie podporovať až do prirodzeného odstavenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Podporu v tom, čo robíte, nájdete aj na podporných skupinách dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorých nájdete informácie o dojčení sprostredkované profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, ktorá skupinu vedie a tiež sa tam stretnete s ďalšími ženami s bábätkami rôzneho veku, aby ste získali povzbudenie, vypočutie a tiež podporu a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu pokračovať v dojčení.

 Povzbudia vás aj informácie z tohto nášho kurzu o vzťahovej výchove (nielen) dojčených detí:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/

a e-booku, ktorý tieto informácie sumarizuje:

https://www.mamila.sk/shop/knihy/26-vztahova-vychova-ebook.html



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uspávanie dojčením