Jox počas dojčenia

Zuzana    19.04.2023, 14:25

Dobrý deň, mam jeden a pol ročnú dcérku, dojčenú na požiadanie, veľmi často cez deň aj v noci. Momentálne prechádzam virózou a veľmi ma bolelo hrdlo, tak som asi tri dni používala jox. Väčšinou vždy riešim vhodnosť liekov, ale v tomto prípade, keďže išlo o lokálny sprej som to akosi opomenula. Teraz som našla, že sa vyslovene nesmie pri dojčení užívať, kvôli vysokej koncentrácii jódu v materskom mlieku. Veľmi ma to vystrašilo, mohla som dcérke nejakým spôsobom ublížiť, keď je stále tak intenzívne dojčená? Ako mám postupovať? Ďakujem a prajem pekný deň.

Milá Zuzana,

nemusíte sa obávať, nič zlé sa nestalo. Dôvod, prečo nie je vhodné používať Jox spočíva v tom, že jód z neho prechádza v pomerne vysokom množstve do materského mlieka a pri dlhodobom používaní to nie je dobré. Ak ste použili Jox párkrát v priebehu troch dní, nie je to žiaden problém. Rovnako, ak by bol sprej Jox vaša jediná možnosť, tak ho používajte. 

Ale na zmiernenie príznakov ochorenia, ktoré je sprevádzané kašľom či bolesťou hrdla, je z pohľadu dojčenia možné využiť škálu iných prostriedkov, ktoré by počas dojčenia boli oveľa vhodnejšie - jód (v spreji Jox) sa totiž dostáva do materského mlieka v mnohonásobne vyšších dávkach, ako je v krvi, čo je pre ostatné lieky raritné a je to naopak.  Pri ostatných prípravkoch, ktoré prichádzajú do úvahy vo vašej situácii, by bolo ich množstvo v materskom mlieku nemerateľné. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-a-prechladnutie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jox počas dojčenia