Alergia BKM vajcia..a odstavenie od dojcenia

Marina    26.04.2023, 13:22

Dobry den. Zvazujem ukoncenie dojcenia ked bude mat dietatko 1.rok. Maly ma alergiu na mlieko a vajicka. Dceru (vela pot.alergii)som kojila 2 roky a stalo ma to vela sil nakolko som bola tiez v diete . Teraz zvazujem ze nebudem tak dlho kojit a prejdeme na Neocate kedze mu nedokazem pestrou stravou pokryt napriklad potrebu vapnika. Chcela by som vediet Vas nazor. Viem ze babatko po roku by nepotrebovalo nahradu mlieka ale bojim sa ze nebude mat dostatok zivin. Dakujem, snad je to zrozumitelne.

Milá Marina,

ak by ste rozhodli dojčenie ukončiť, môžete využiť tieto naše rady:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8509

a skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali psychickú podporu a povzbudenie a tiež praktické rady šité na mieru Vašej situácii.

Ponúkame vám niekoľko bodov na zamyslenie pred tým, než sa rozhodnete:

1. Môžete sa poradiť s kompetentným výživovým poradcom alebo výživovou poradkyňou ohľadne uspokojivého jedálnička bez vajec a kravského mlieka. Ak by toto bolo niečo z hľadiska jedenia uspokojivé a našli by ste si v tom systém, tak by Vám to umožnilo pokračovať v dojčení.

2. V prípade, že by vaše dieťatko nebolo dojčené, potrebu napríklad vápnika by ste mohli pokrývať potravinami alebo potravinovými doplnkami – nemusí to byť tým, že bude piť umelé mlieko ako Neocate. Výživu dieťatka môžete kvalitnejším spôsobom vykryť podávaním čerstvého jedla. Vaše jednoročné dieťatko nepotrebuje po ukončení dojčenia umelé mlieko.

3. Vášmu dieťatku aj tak budete potrebovať podávať jedlá s vylúčením mlieka a vajec. Ak by ste si takto varili aj pre seba aj pre rodinu, možno by to nemuselo byť vnímané ako neprekonateľne obmedzujúce. A umožnilo by vám to pokračovať v dojčení, čo by dieťatku dopĺňalo jeho stravu. Pre dieťa, ktoré trpí rôznymi alergiami, je nesmierne dôležité, ak sa môže dojčiť, pretože dojčenie po celú dobu regeneruje črevá bábätka, obsahuje látky, ktoré vystieľajú črevnú sliznicu, podporujú vyzrievanie čreva, obsahuje probiotiká a to samozrejme, dojčenie vplýva aj na ďalšie oblasti zdravia dieťaťa. A aj matky. Málo sa o tom hovorí. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergia BKM vajcia..a odstavenie od dojcenia