Pauza mezi kojenim

Karolína    20.06.2023, 18:16

Dobrý den, kojím syna 18 měsíců. Syn už normálně ji všechno jídlo, ale i tak se kojí často, kojím na požádání ve dne i v noci. Dvakrát týdně je 3-4 hodiny na hlídání a vše je bez problémů, po příchodu domu se opět kojí. Ráda bych se zeptala, pokud bude jednorázove bez kojení cca 6 hodin, jestli to nemůže nějak výrazně ovlivnit kojení, popřípadě způsobit bojkot? Nikdy jsme s kojením problém neměli, pití je mu podáváno ze skleničky. Moc děkuji za odpověď.

Milá Karolíno,

toto môže bez problémov fungovať, zvlášť ak ide o jednorazovú záležitosť. Máme skúsenosti s mnohými deťmi, ktoré zažívali pravidelne aj dlhšiu pauzu v dojčení počas dňa, napríklad preto, že ich matky chodili do práce alebo dokonca aj na služobné cesty. Po návrate k dieťatku využite dojčenie na opätovné nadviazanie kontaktu, prípadne na uspatie dieťatka a odpočinok vo vzájomnom objatí, môžete sa menej sústrediť na kŕmenie jedlom a viac na dojčenie po takejto pauze v dojčení. Nezabudnite na fakt, že pri dlhšej pauze medzi dojčeniami sa ešte stále môže stať, že vám môže vytiecť trochu mlieka, pomôcť vám môže vzorované oblečenie alebo vložky do podprsenky.

To, čo spomínate, že dieťatko nedostáva fľašku alebo iné poháriky, ktoré majú náustok, slamku, či sosáčik, bude v tejto situácii tiež pomáhať, človek, ktorý sa bude o dieťatko počas tých 6 hodín odlúčenia starať, by sa s ním mal dobre poznať, aby ho vedel utíšiť či uspať bez použitia cumlíka, môže ho napríklad uspať nosením v nosiči či šatke. Mal by sa tiež vyhnúť podaniu jedla formou kapsičky, z ktorej dieťatko musí sať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pauza mezi kojenim