Neprekáža dojčenie výchove 2,5 ročnej dcérky?

Libuša    20.07.2023, 11:20

Dobrý deň, dojčím svoju 2,5 ročnú dcéru na požiadanie, je to dosť často cez deň i v noci. Bývame sami mimo SK a po návšteve mojich i manželových rodičov som dostala veľmi negatívnu spätnú väzbu že veľmi malej škodím, že je na mne závislá a bude mať veľký problém v škôlke kam má nastúpit v septembri na tri dopoludnia týždenne. Zároveň že ju neučím zvládať emócie pretože občas sa rozplače prípadne i hodí o zem a ja ju zdvihnem, poviem ze to nič že každý sa občas hnevá a ze spolu tie emócie zvladneme a dám jej " didu" ktorej sa dožaduje. Podľa mamky ale vraj ju mam vtedy ignorovať kým sa neukludni lebo že jej dávam najavo ze také správanie schvaľujem a ze bude nevychovane a problemove dieťa. To samozrejme nechcem ale nemám nikoho kto vie ako to s dojcenymi deťmi byva, mamka ani svokra nas, svoje deti nedojcili. Veľmi by mi pomohlo keby ste ma vedeli nasmerovať ci je lepšie v niektorých situáciách didu nedať, priznám sa ze dám didu vždy keď chce ale možno to je z vlastnej pohodlnosti že to vyrieši problém rýchlo miesto inych vychovnych postupov. Ďakujem krásne

Milá Libuša,

dojčenie neprekáža výchove dieťaťa. Dojčenie je výchovným prostriedkom. Generácia našich mám a starých mám je generáciou, v ktorej sa typicky deti nedojčili alebo sa dojčili veľmi krátko. V našej spoločnosti sme tak stratili kultúru dojčenia, skúsenosti s dojčením väčších bábätiek a detí. Ako by to vyzeralo, ak by sme žili v spoločnosti, kde sa deti bežne dojčia do prirodzeného odstavenia? Prečítajte si náš článok o skúsenostiach jednej ženy s dojčením v Mongolsku:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/mongolsko/

To, že svojmu dieťatku ponúknete prsník vždy, keď je smutné, nahnevané, umrnčané, nespokojné, nie je vaša pohodlnosť. Dojčenie je prostriedok starostlivosti o dieťa. Dojčenie je výchovným nástrojom. To, že dcérke ponúknete prsník na upokojenie v situáciách, kedy sa deje niečo, čo ešte nedokáže sama spracovať, neznamená, že robíte niečo, čo by sa malo robiť inak. Neznamená to, že ste ako matka pohodlná a lenivá. Práve naopak. Inštinktívne robíte presne to, čo vaša dcérka v tej situácii potrebuje. Ľudia, ktorí nerozumejú dojčeniu, nechápu, že dieťa v týchto časoch získava uistenie, že je prijímané a milované také aké je, že sa učí, ako takéto situácie zvládať. Ľudia, ktorí nerozumejú dojčeniu, dokonca dokážu v takejto situácii vytvoriť nezmyselnú teóriu, že keďže z ich pohľadu je dojčenie jedlo, tak ak sa dieťa dojčí, keď rieši náročnú situáciu, „učí sa svoje problémy zajedať“ a dokonca títo ľudia bez jediného dôkazu argumentujú, že dieťa bude trpieť v budúcnosti poruchami príjmu potravy a bude obézne (pričom štúdie dokazujú presný opak).

Ak dcérke ponúknete prsník, keď rieši náročnú situáciu, učíte ju, že v náročných situáciách sa môže spoliehať na pomoc blízkej osoby. Učíte ju, že záleží na vzťahoch a na ľuďoch. Ľudia, ktorí chcú, aby sa deti upokojovali samy, si neuvedomujú, že malé deti na to ešte nemajú vyvinutý mozog a tiež, že v situácii, kedy plačú či sú nešťastné, sa ničomu neučia. Ak v tejto situácii niekto odporúča, aby sa dieťa nechalo tak, nech sa upokojí samo, prípadne, aby sa upokojilo s obľúbenou dekou, plienkou, či plyšákom, učí sa, že jeho problémy riešia veci. Že sa nemôže spoľahnúť na blízke osoby. A tiež sa učí, že na jeho problémoch nikomu nezáleží. Že ono ako človek nemá hodnotu a nestojí za to, aby sa ním niekto zaoberal. Ak sa pýtame matiek malých detí, čo chcú, aby bolo cieľom ich výchovy, väčšinou odpovedajú, že chcú vychovať človeka, ktorý bude rešpektovať ľudí vo svojom okolí a pritom bude myslieť aj na svoje potreby, človeka, ktorý bude láskavý, ktorý bude zažívať lásku a šťastie vo vzťahoch so svojou rodinou. Dojčenie je spôsob výchovy, ktorý dieťaťu odovzdáva presne tieto posolstvá.

Dojčenie poskytuje dieťaťu pocit, že je prijímané také, aké je. Dojčenie je nástrojom vzťahovej výchovy. Nemusíte sa obávať pokračovať v dojčení. Dojčenie je nástrojom, ktorý vám pomáha vytvárať vzťah s vašim dieťaťom, riešiť výchovné situácie s cieľom posilniť váš vzájomný vzťah, posilniť láskavosť. Nebude to vidieť hneď, ale práve dieťa, ktoré vo vypätých situáciách zažíva láskyplný prístup, sa učí láskavosti. Dieťa sa ničomu neučí, ak zažíva plač. Plač nie je výchovný prostriedok. A dojčiť dieťa neznamená, že nikdy nezažije frustráciu, akurát dojčenie mu pomôže, aby ju spracoval zdravým spôsobom. Teórií, ktoré sa však nezakladajú na žiadnych vedeckých poznatkoch alebo reálnych skúsenostiach s dojčenými deťmi, si môžete prečítať mnoho.

Pre ženy, ktoré riešia tieto otázky, sme pripravili viaceré materiály, ktoré môžu pomôcť získať istotu v tom, čo robia. Odporúčame vám preštudovať si náš e-book o vzťahovej výchove:

https://shop.mamila.sk/katalog/vztahova-vychova-ebook

a veľmi inšpiratívne môžu byť pre vás aj nahrávky, ktoré sme spracovali do uceleného kurzu o vzťahovej výchove (nielen) dojčených detí:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/

Tieto dva zdroje vám poskytnú informácie, vysvetlia súvislosti, ktoré vám začnú dávať omnoho hlbší význam a budete vedieť pomenovať mnohé veci, ktoré teraz len cítite a v prípade konfrontácie o nich nedokážete argumentovať, naopak začnete pochybovať, či to, čo robíte, je správne. Tieto materiály vás nesmierne upokoja a dodajú vám energiu a dôveru v to, čo robíte. Pretože to, že dojčíte svoju dcérku a pomáhate jej v situáciách, ktoré sú pre ňu psychicky náročné, je tá najlepšia rodičovská investícia, akú môžete urobiť. Môžete byť právom hrdá na to, čo ste dokázali v starostlivosti o svoje dieťatko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neprekáža dojčenie výchove 2,5 ročnej dcérky?