Zvyšovanie tvorby pri 2 ročnom dieťati

Ivana    05.09.2023, 12:58

Syn onedlho 2 roky. Pôrod cisársky rez. Tvorba pekne rozbehnutá-potom jeho štrajk dlhodobý, s tvorbou som šla úplne na minimim, dokonca niekoľko dní, už ani nebol dojčený. Ale dokázali sme sa vratiť k dojčeniu, tvorba sa ale nikdy nevrátila, nakoľko mi staršia nastúpila do školky a nosila nám domov choroby, aj ja som bola velmi často chorá. Syn prestal štrajkovať asi cca v 15.mesiaci Mlieka má na pár glgov, ale cením si aj to, pretože verím, že aj kúsok je lepšie ako nič. Len mi je ľúto, že tvorbu neviem už navýšiť. Odsávam po uspaní 2x denne, mlieko dávam staršej dcére..Užívala som aj bylinky. Už neužívam a nie som uz v kontakte s LP. Syn chce byť na prsníku pomerne často, v noci 2-3x, vzdy ale len 1 prsnik, druhy uz nechce, tak sa snazim striedat. Od mala spi pri mne. Aj tak je to vždy len o pár hltoch. Trápi ma to, pretože nič iné mi piť nechce, kúsoček vody a polievku, nech robím čokoľvek, tekutiny odmieta. Dá sa ešte po tolkých mesiacoch este navysit tvorba? Ďakujem

Milá Ivana,

z vášho popisu situácie ste urobili obrovské množstvo krokov a vynaložili ste veľa úsilia pre to, aby bol synček dojčený. Je nesmierne cenné to, že je synček ochotný sa prisávať, chce sa dojčiť často. Toto je obrovský úspech a dáva predpoklad, že bez ohľadu na tvorbu mlieka sa bude synček chcieť dojčiť aj naďalej. V postupoch pre riešenie štrajku odporúčame aj zvyšovanie tvorby mlieka najmä preto, aby sa dieťatko prestalo postupne pri dojčení hnevať a bolo ochotné sa prisávať a ostať na prsníku. Toto sa vám podarilo dosiahnuť a je otázka, či v tejto situácii je potrebné pokračovať v krokoch, ktoré by mohli zvyšovať tvorbu mlieka. Pre zvýšenie príjmu mlieka môžete skúsiť synčekovi pomôcť prisávať sa s doširoka otvorenými ústami, napríklad tým, že pred prisatím mu ukážete, aby otvoril veľkú pusku. Môže tiež pomôcť, aby ste ho dojčili v polohe, v ktorej bude mať po prisatí hlavičku v záklone a bude mať do prsníka zaborenú bradu. Môžete mu pomáhať získať viac mlieka stláčaním prsníka. Ak by ste chceli, aj teraz môžete používať na ovplyvnenie tvorby mlieka bylinky. Z výživového hľadiska je rozhodujúce, či váš synček priberá a prospieva. Ak by sa zdalo, že synček potrebuje začať viac priberať, môžete sa v rámci jedla zamerať na kalorické jedlá a využiť tieto tipy pre to, aby dieťatko začalo jesť viac:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=9816



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zvyšovanie tvorby pri 2 ročnom dieťati