Podezření na ABKM, vyřazení všeho mléčného

Renáta    20.10.2023, 14:21

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor ohledně stravování matky 3 měsíčního kojence, u kterého je podezření na ABMK. Syn ma od ukončené 1. měsíce zelenou stolici. Od narození je velmi kontaktní, spí jen v nositku a koji se na požádání. Posledních možná 14 mívá maličký silné záchvaty pláče, predevsim v podvečer a večer. Je sice vyspany, ale stejně vypadá unaveně a hladově, ale začne plakat s prso odmítá. Trapime se i hodku (jednou i dvě hodiny), než se nakoji. Nedaří se ho uspat, rozptylit, nosit .. Neni to každý den, některé dny jsou úplně v pohodě, jindy je to o dost horší. Žádné vyrážky, hlen ani krev ve stolici nemá. Podle pediatry to je možná alergie na kravskou bílkovinu a mám na cca 6 týdnů vyřadit vše mléčné. To také tedy dělám, ale zajímá mě Váš názor a zkušenost, zda se takto alergie opravdu projevuje nebo může jít ještě o jiný problém. Děkuji a přeji krásný den :-)

Milá Renáta,

ak má bábätko zelenú stolicu, ktorá sa neobjavovala v prvom mesiaci života, hoci ste vtedy rovnako ako teraz konzumovali aj výrobky z kravského mlieka a ak sa zelená stolica začala spájať s nespokojnosťou, plačom a odmietaním prsníka, potom prvým krokom v tejto situácii by malo byť skontrolovanie pitia bábätka na prsníku a jeho správania na prsníku. Mnohé bábätká sa takto správajú, keď sa zníži príjem mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Vyhodnotenie dojčenia je veľmi rýchly krok, ktorý prináša okamžitú informáciu o tom, či je všetko v poriadku alebo naopak, či je potrebné urobiť nejaké kroky pre zlepšenie situácie. Ak by sa ukázalo, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka, je dôležité pracovať na tejto oblasti bez ohľadu na čokoľvek, bábätko potrebuje získavať dostatok mlieka. A je veľmi pravdepodobné, že prejavy správania, ktoré pozorujete a zelená stolica sú príznakmi zníženia príjmu mlieka zo strany bábätka. Omnoho pravdepodobnejšie, než výskyt ABKM, ktorú reálne v populácii má podľa posledných štúdií asi iba 0,5 % bábätiek. Preto vám odporúčame ako prvý krok vyhodnotiť dojčenie spoločne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a ak by sa potvrdilo, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka, postupovať podľa vyššie uvedeného článku s individuálnym ušitím odporúčaním na mieru vašej situácie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Podezření na ABKM, vyřazení všeho mléčného