Nový útvar v prsu - kojení 21.mesicni dcery

Monika    22.12.2023, 10:43

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem, jestli jste se prosím s tím také nesetkaly? Kojím 21. měsíční dceru a v právem prsu jsem si nahmatala určitý útvar, spíše takovou zatvrdlinu. Toto prso v prvních mesicich kojení mělo často ucpané mlekovody (v tomto prsu asi 4x a až chripkový stav, který do 24h vždy ustoupil, atb jsem nikdy neměla) a zlobily mě tyto obtíže opakovaně. Tento útvar tam určitou dobu mám, přesně neumím říci jak dlouho…vzhledem k tomu, ze tento prs je od začátku kojení takový horší…ale minulý týden mi to nedalo a kontaktovala jsem Bulovku a dnes jsem byla vyšetřena sonem, kde konstatovali, ze tam opravdu něco je a je nutné provést biopsii. Ve zprávě mám uvedeno toto: Dva na sebe nasedajici mapovité okrsky nehomogenní neostre ohraničené změněné žlázy, změny se táhnou od dvorce k mediokranialne, na pohmat tvrdá a obsahující v.s. mikrokalcifikace. Dále: zahustene LU velikosti 4mm a intramamarní LU 6x4mm. V pravé axille je LU 18mm, s lehce aktivovanou a el nespolehlivě suspektní korovou. Vím, ze nemáte nikdo vesteckou kouli, ale nesetkaly jste s tím prosim a vše bylo v pořádku a nejednalo se o nic závažného? Můžou časté ucpané mlekovody zapříčinit rakovinu prsu? Jsem z toho špatná a nám strach, vím, ze až výsledky biopsie rozklicuji co v prsu je, ale i tak zkouším zde, zdali nejsou nějaké studie, jak často to diopwsa špatně u kojici ženy? Děkuji za vaši odezvu.

Milá Monika,

chápeme vaše obavy a veríme, že výsledky biopsie dopadnú dobre. Zablokované mliekovody sú samostatná diagnóza, ktorá nemá ako prerásť do rakoviny. Rakovina sa rozvíja na inom podklade. Okrem rakoviny a bez súvisu so zablokovanými mliekovodmi sa v prsníku môžu objaviť aj rôzne iné útvary, ktoré sú nezávažné. Veríme, že to tak bude aj vo vašom prípade. Samotný fakt, že dojčíte, znižuje pravdepodobnosť, že by išlo o rakovinu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nový útvar v prsu - kojení 21.mesicni dcery