Odmietanie čaju a vody

Romana    25.04.2013, 18:13

Dobrý den! Mám syna 6 mesiacov a 3 týždne, odmieta všetky tekutiny okrem materského mlieka, nechce čaj ani čistú vodu, jediný mu chutí prisladený HIPP, ale ten mu nepodávam, lebo je s cukrom. CHcela by som sa opýtať, či to može byť, že aj po prikrmení dieťa vypije len mlieko z prsníka a žiadnu vodu. A ohloadom mlieka, je to v poriadku ked moj syn je v noci aj 4-5x v noci hore a dožaduje sa prsníka, pokial druhé pol ročné deti už prespia aj skoro celú noc? Dojčenie je to najkrajšie čo može byť. CHcela by som dojči´t čo najdlhšie, ale mám strach, že časom by som mohla mlieko stratiť. Teraz ho mám velmi vela, este stále sa budím na mokré tričko od mlieka, hocikedy mi mlieko strieka z prníkov až tak, že dieťa sa od´tahuje. A ešte jedna otázočka, chudne sa popri dojčení? Lebo mám pocit, že kilá mi idú pekne dole. Dakujem krásne za odpovede. Pekný den, Romana.

Milá Romana,

6-mesačné bábätko, ktoré sa začína prikrmovať, sa aj papať, aj piť ešte len učí. A nenaučí sa to okamžite zo dňa na deň. Mnoho bábätiek potrebuje veľa času a nie je kam sa ponáhľať. Výdatné, dostatočné dojčenie pokrýva potrebu tekutín bábätka.
V období nasledujúcich mesiacov je prvoradé, aby si bábätko zvykalo na jedlo a pitie. Všetko sa ešte len učí. Pri učení sa piť nejde o to, aby dieťa vypilo určité množstvo vody, ale o to, aby sa postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov naučilo piť z pohárika. Treba mu dať čas. Veľa detí v tomto období pije popri dojčení málo. Nenúťte ho piť. Pitie mu ponúkajte, ale nemusíte čakať, že vypije viac ako pár hltov. Ponúkajte mu piť často a nemusíte to nijako merať ani časovať. Udržte dojčenie na rovnakej úrovni ako doposiaľ. Materské mlieko tvorí z veľkej časti práve voda, takže ak dojčíte dieťatko na požiadanie, pokrývate mu potrebu tekutín tým najvhodnejším nápojom a to aj v teplých dňoch, keď je vašou úlohou zabezpečiť, aby bábätko dostatočne často a dostatočne výdatne pilo na prsníku. Vtedy materské mlieko pokryje potrebu tekutín.

V domácich podmienkach je najspoľahlivejším ukazovateľom dehydratácie cikanie - môžete sledovať množstvo moču a jeho farbu. Všetko je v poriadku, ak je moč priesvitný (nie žltý či tmavožltý) a ak ciká dostatočné množstvo. Ak nie, ponúknite dieťaťu dojčenie, prípadne mu môžete robiť aj redšie príkrmy.

Nesnažte sa dieťa na pitie nalákať sladenými nápojmi či čajíkmi. Vhodná je akákoľvek pitná voda. Vodu dieťaťu podávajte z normálneho otvoreného pohárika (bez náustkov a sosáčikov či slamiek - pretože takéto nádoby sú len iná forma fľaše, ktorá je zbytočná) a nechajte dieťatko, aby sa hrou učilo piť. Dojčené dieťa nepotrebuje fľašu. Pri malom bábätku, ktoré sa ešte len učí piť, bude pravdepodobne najpraktickejšie trénovať pitie vody z pohárika doma a vonku je jednoduchšie ho dojčiť. Ak mu predsa budete chcieť nosiť vodu von (prípadne ak bude už staršie), je na vás, v čom ju budete nosiť, ale určite nemusíte investovať do žiadnej dojčenskej fľaše či špeciálneho pohárika s náustkom. Rodičia to riešia veľmi rozmanito: od obyčajných pollitrových fliaš, v ktorých sa predáva voda, až po malé termosky, ktorých vrchnák je zároveň pohár na pitie.

Všetci ľudia spia v spánkových cykloch (nie neprerušovaným spánkom), jediný rozdiel medzi dospelými a bábätkami je, ako po ukončení jedného spánkového cyklu sú schopní upadnúť do ďalšieho. Dospelí ľudia sa často v tejto fáze cyklu otočia, zmenia polohu a podobne, niekedy sa prebudia viac, inokedy menej, niekedy si prebudenie dokonca pamätajú, inokedy nie.
Pre dojčené deti je prechod medzi jedným spánkovým cyklom a druhým umožňovaný dojčením. Toto bola odvždy jedna z funkcií dojčenia - uľahčiť opätovné zaspatie dieťatka po ukončení spánkového cyklu. Dieťa navyše môže vypiť počas noci podstatnú časť svojho príjmu mlieka a to je dôležité pre jeho prospievanie. V noci sa tvorí matkám najviac prolaktínu a bábätká majú možnosť vypiť dostatočné množstvo mlieka. To, že bábätku dáte v noci na prsník, je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako ho naspäť uspať. Je zbytočné snažiť sa mu ho nedať. Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vaše dieťa potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa vaše bábätko začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj dieťa vyspíte lepšie. Ak navyše máte dieťatko blízko seba alebo pri sebe v posteli, je aj pre vás takto jednoduchšie dojčiť dieťa v polospánku, pretože pri dojčení rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné, pretože si takto vytvoríte podmienky, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu. Vaše dieťa sa raz prestane budiť, aj bez toho, aby ste ho učili zaspať či prespať celú noc. Naučí sa to rovnako, ako sa samo naučí chodiť. Naozaj. Teraz je čas, aby ste mu poskytovali istotu, že zaspávať a v noci spať je príjemné a bezpečné. Keď sa táto jeho potreba nadobudnutia istoty naplní, sama od seba odznie. To bude dôvod, pre ktorý bude potom celú noc bez prebudenia s istotou spať. Toto obdobie je jedinečné a nikdy sa nevráti. A rodičia, ktorí sa nesnažia o dosiahnutie méty "neprerušovaného" spánku sa v konečnom dôsledku vyspia lepšie, ako tí, ktorí sa neustále trápia tým, či sa dieťaťu nekazia zuby, či mu dostatočne odpočíva žalúdok a či už by nemal spať bez dojčenia tak, ako dieťa susedov.

K vašej otázke týkajúcej sa chudnutia, áno, všeobecne dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie čaju a vody