Alergia/xyzal

zuzana    06.05.2013, 16:34

dobry den, dcera ma 2,5 mes, kojim ju na ca. 50%, zvysok MM cievkou. ked mi zacne alergicka sezona, bude mat dcera 5,5 mesiaca. pokusim sa sezonu zvladnut bez tabliet iba na kvapkach , ale mozno bude nevyhnutne brat xyzal. mozem ho brat pocaj dojcenia dlhodobo 2-3 mesiace? ak nemozem, je lepsie zacat s prikrmami skor, aby som ich zacala zavadzat este pocas dojcenia? dakujem

Milá Zuzana,

pri dojčení z hľadiska dcérky môžete brať aj Xyzal aj dlhodobo. Užívanie tohto lieku nepredstavuje pre dieťatko žiaden problém. Jediná vec je, že orálne antihistaminitká ako Xyzal môžu potenciálne (nie všetkým ženám) znižovať tvorbu mlieka. Ale vaša dcérka bude v tom čase už dosť veľká na to, aby ste prípadné zníženie tvorby mlieka dokázali vykryť príkrmami, ktoré v takej situácii môžete začať podávať aj skôr ako pred 6. mesiacom a tiež tým, že bábätko bude vnímať aj ostatné funkcie dojčenia – na zaspatie, utíšenie, prekonanie náročných situácií - kľúčovým krokom, ktorý môžete robiť intenzívne už teraz, je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie.

Určite je dobré to, čo navrhujete – najskôr skúsiť využívať možnosti lokálnej liečby. Existujú rôzne lokálne lieky/spreje/kvapky, ktoré by vám možno mohli pomôcť a ktoré by eventuálne stáli za vyskúšanie.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergia/xyzal