SK / CZ / UA / RU

Dojčenie staršieho dieťaťa

Otázka

Dobrý deň, Moja dcérka bude mať v septembri tri roky. Stále sa úspešne dojčíme, aj napriek problémom, ktoré sme počas dojčenia museli prekonať. Od narodenia som dcérku dojčila na požiadanie, a bolo to dobre, teraz jej už prsník neponúkam, ale dcérka ho stále pýta. Keď sme doma tak je to často, ale keď sme mimo tak vôbec nepýta, pokiaľ nemá nejaký problém.Keď som jej skúšala nedať keď si pýtala, tak dokázala plakať aj 4 hodiny, a jednoducho to vyzeralo, ako by som jej ublížila. V noci sa dojčí po 4 až 6 hodinách, to pre mňa nie jej vôbec problém. Vždy ráno a aj cez deň pred spaním. Bez kojenia ani nezaspí. Nezaspáva na prsníku, jednoducho sa nakojí a potom, zaspí či už hneď alebo neskôr. Ja s kojením nemám vôbec žiadny problém, len moje okolie, dokonca už aj manžel, aj keď to nepovie, môj inštinkt mi vraví, že robím, to najlepšie pre svoju dcérku. Dcérka má od narodenia nejaké zdravotné problémy či to už bol reflux, potom posledný rok a pol zápchy, a časté infekty a to nechodíme do škôlky. Stále sa stretávam s výčitkami, hlavne najbližších, že som si dcérku príliš k sebe pripútala, dcérka totiž od narodenia, nerada mení prostredie. Jednoducho potrebuje spať doma, keď zmeníme režim, ani sa nevykaká, aj tak už s tým máme problém, a dokonca teraz ani neciká. KEď sme doma tak cíká aj kaká super, ale keď príde niekto na návštevu, alebo ju niekto druhý stráži, či ideme mimo domu, či už so mnou alebo s manželom, alebo ju u niekoho necháme tak sa vyciká až keď sa vrátime domov. Je schopná necikať aj 18 hodín. Ako prekročíme prah našich dverí tak jej okamžite treba cikať. MInule som musela k lekárovi a manžel išiel so mnou, bola v práci u starej mami, odchádzala s plačom. Vycikala sa až keď som sa vrátila o 13.00 a boli sme stále vo tak aj von ale už ot nevydržala. TEn problém s cikaním trvá asi len 2 mesiace. Máme s manželom, nejaké nezhody, myslíte, že by to mohla byť dcérkina reakcia? Podľa vás mojej dcérke ubližujem, keď ju stále kojím? Pred tým sme plánovali, že sa teoreticky odstaví keď budeme mať druhé dieťa, ale to sa zatiaľ nepodarilo. Na manžela hlavne tlačí jeho mama, lebo nevie stráviť, že je moje dieťa na mne závislé, a najrašej by ma odstrihla. Keď niekam prídeme alebo niekto príde k nám vždy moja dcérka potreboju tak polhodinu hodinu na aklimatizáciu u všetkých okrem detí, a moja svokra to nevie pochopiť. Ako nahle moje dieťa povie zakaaždeým mama ma bude hojdať, všetko mama tak odchádza a tie poznámky. Svokor to minule nezdal a po pol hodine mama ani neexistovala. Ale mňa nemôže vymazať zo života. S dcérkou som od narodenia doma, nemám dôvod ju niekomu dávať na stráženie iba výnimočne a ja jednoducho chcem byť s ňou kým to ide. Myslíte, že to nie je správne? S malou chodíme von medzi ľudí ako všetci, len ju jednoducho nikam neodkladám. Ďakujem S pozdravom.

JanaZv | 11.05.2013, 21:26

Odpoveď

Milá JanaZv,

je normálne, ak 2, 5 ročné dieťa naďalej potrebuje dojčenie a dojčíte ho na požiadanie, ak zaspáva pri dojčení a dojčí sa aj v noci. Dojčenie je aj v tomto veku dieťaťa veľmi dôležité pre jeho zdravie, ako aj pre vaše zdravie. Je bežné, že okolie, ktoré nemá skúsenosti s dojčenými deťmi v tomto veku, nerozumie tomu, že dojčené deti sú iné ako nedojčené.

Áno, robíte to, čo dcérka skutočne potrebuje, váš inštinkt je správny.

V tejto oblasti môžu byť pre váš užitočný tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

a tieto odpovede z poradne dojčenia:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=792

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=327

a príbeh o tom, ako môže vyzerať prirodzené odstavenie:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-matiek/dlhodobe-dojcenie-a-prirodzene-odstavenie-vc.pdf

Problém s vylučovaním dieťatka, ktorý spomínate, nie je špecifikom dlhodobo dojčených detí. V tejto otázke vám odporúčame obrátiť sa na odborníka a z hľadiska dojčenia naďalej pomáhať vášmu dieťaťu poskytovať mu istotu prostredníctvom dojčenia, ktoré je preňho zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti. Vo všeobecnosti možno povedať, že vaša dcérka potrebuje istotu, ktorú dostáva od vás a ktorú doma cíti. Vylučovanie (cikanie, kakanie) sa spájajú pri maličkých deťoch s pocitom istoty,a preto napĺňajte potreby dcérky, to bude viesť k jej istote neskôr. Táto situácia nebude trvať večne.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri