Cmulanie palceka
Otázka
dobry den prechadzame s dcerou 3 mesiace kojeneckym strajkom pribera ale velmi vela aj napriek tomu snazim sa postupovat podla vasich rad nosime prikladam po uspati na ruckach po zobudeni hocikedy ked vidim ze by sa mozno chytila v noci ju ale dost trapi brusko vacsinou ked sa nahlce v noci zaspi a na prsniku v tom lepsom pripade mame aj noci kedy sa zobudi a nemame dobru noc dieta ma aj reflux a ked zaspi na prsniku a nedam ju odgrgnut vracia sa jej mliecko do pusy aj nosteka ( ked ma v nosteku zas nechce pit) a kolotoc ked ju uspavam cez den hlada prstek aby sa upokojila snazim sa jej zabranit aby som jej v polospanku mohla dat prsnik pediater hovori ze nemam ponukat tak casto ze pribera velmi vela ze preto ju moze trapit brusko tvorba mlieka sa po senovke a benedikte zvysila dost takze pro dojceni aj tecie druhy prsnik a ked sa mala konecne nacucne ma mlieka az az a nechce tak vela a neda sa jej len dudlat uzdicka je volna kontroloval ORL lekar poradte mi prosim co robit zvysovat prikladat neprikladat nechat cucst prstek ci nie strajk trva 3 tyzdne a aj ked dojcenie milujem a verim zenje to pre dieta netrvam na nom ak by ma malo psychicky rozdrvit skusala som dat UM , aj odstriekane MM nechcela chytit flasu ani cumlik samozrejme kedze najblizsia mamila poradkyna to ma velmi daleko boli tu dve miestne prisatie je spravne , brada hlboko zaborena nostek volny dokonca vasa mamila poradkyna na zaklade videi zhodnotila spravne prisatie som trochu bezradna lebo idem vsetkymi smermi a nevidim zlepsenie neviem ci teda menej ponukat alebo len byt trpezliva a pokracovat
Odpoveď
Dobrý deň,
situácia, kedy sa bábätko správa na prsníku nespokojne, odťahuje sa pri dojčení, prehýba do luku, plače, teda tzv. štrajk, je veľmi náročná a pre ženu v tejto situácii je kľúčová kontinuálna podpora, pri ktorej by sa zároveň dozvedala odpovede na otázky, ktoré sa vynorili. Zlepšenie pri štrajku niekedy nenastane v priebehu pár dní, ale má zmysel pokračovať v tom, čo robíte. Ak vo svojom okolí nemáte k dispozícii profesionálnu laktačnú poradkyňu MAMILY, odporúčame vám z nášho zoznamu si vybrať hociktorú poradkyňu, ktorá poskytuje online poradenstvo:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
prípadne nám na dojcenie@mamila.sk napíšte, odkiaľ ste a pokúsime sa zistiť, aké možnosti máte.
V tejto situácii sa totiž ženy často dozvedajú rôzne informácie, ktoré nepomáhajú situáciu riešiť ani zlepšiť a naopak, ju môžu ešte zhoršiť. Napríklad samotný fakt, že bábätko rýchlo a veľa priberá, nie je dôvodom na akékoľvek opatrenia. Práve naopak, práve tieto bábätká sú často ohrozené štrajkom, pretože pri vynikajúcom priberaní sa bábätko stretáva väčšinou s rýchlym tokom mlieka a môže reagovať hneď, ako tok mlieka poklesne. Aj preto nie je riešením obmedzenie dojčenia, pretože to znižuje tvorbu mlieka. Rýchle priberanie nie je pre bábätko problém, nespôsobuje, že bábätko bude mať problémy v budúcnosti, ani to, že by bolo ohrozené obezitou, práve naopak, obezitou sú ohrozené nedojčené deti a deti, ktoré boli dojčené krátkodobo. A rýchle priberanie súčasne nie je dôvodom pre nespokojné správanie bábätka, ktoré popisujete. Toto správanie pripomína bolesť bruška – bábätká často priťahujú nožičky k telíčku, poprdkávajú, pritom často robia grimasy, ako keby ich niečo bolelo, či až plačú, červenejú v tváričke. Všetky tieto prejavy vyzerajú ako bolesť bruška. Ale ich príčinou nie je rýchle priberanie, ani to, že bábätko je často alebo dlho na prsníku. Od posledného dojčenia nemusí prejsť určitý čas, bábätko je možné znova dojčiť aj po tom, čo sa dojčilo nedávno. Hoci v našej spoločnosti sa tieto prejavy správania bábätka často označujú ako „kolika“, či bolesť bruška a dávajú sa za vinu matke, ktorá dieťa nevhodným spôsobom dojčí, prípadne sa jej vyčíta, že zjedla niečo „nevhodné“, v skutočnosti to tak nie je. Správanie bábätka, ktoré popisujete, má iné príčiny a tieto príčiny sa najjednoduchšie odlišujú v kontakte s laktačnou poradkyňou. Ak nie je možný osobný kontakt, aj v online komunikácii sa dá veľa vyriešiť. Najčastejšími príčinami pre takúto nespokojnosť bábätka, sú dôvody súvisiace so spánkom, zaspávaním, udržaním sa v spánku a v prípade štrajku, môžu tieto dôvody súvisieť aj s tým, aký tok mlieka bábätko zažíva. Tieto dôvody sa súčasne najjednoduchšie riešia, keď laktačná poradkyňa priamo vidí, čo sa deje a môže vám vysvetliť rôzne prejavy správania bábätka priamo počas toho, ako sa dejú. Spoločne môžete vyhodnotiť, aké kroky sa dajú urobiť, aby sa situácia zlepšila.
Súčasťou riešenia je aj zvyšovanie tvorby mlieka, spolu s laktačnou poradkyňou MAMILY prejdite, aké dávkovanie byliniek aktuálne používate a ako pomôcť bábätku, aby z prsníka získavalo viac mlieka. Čím viac bude bábätko spokojnejšie s tokom mlieka na prsníku, tým menej bude motivované sať si palček alebo prstíky. Kým sa toto zlepší, je dobrá stratégia mu citlivo vymieňať palček za prsník alebo sa ho pokúsiť utíšiť iným spôsobom, keď začne palček sať.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu