Zníženie tvorby mlieka pri výlučnom odsávaní

Soňa    14.07.2013, 20:29

Dobrý deň, náš 6 týždňový chlapček je kŕmený len fľašou s odsatým mliekom. Tvorí sa mi veľmi veľa mlieka. Tekutiny už viac nemôžem obmedziť. V noci odsávam 3 x. Mlieko sa mi spúšťa veľmi pomaly, celé odsávanie trvá 45 min + navyše sterilizácia odsávačky, flašiek. Cez deň odsávam každé 3 hodiny. Na jeden raz odsajem 250 - 350 ml. Malý vypije max 120 ml. Som veľmi unavená, mám 4 deti, takto to nezvládam. Dá sa nejako znížiť tvorba, aby som v noci nemusela vstávať, lebo malý krásne spinká. Ďakujem za odpoveď, lebo takto som už veľmi vyčerpaná.

Milá Soňa,

otázky, ako je vaša, by sa najlepšie riešili v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, hoci sa to tak nemusí na prvý pohľad zdať.

V prvom rade by vám totiž v regulácii tvorby mlieka pomohlo, ak by vaše bábätko bolo dojčené priamo z prsníka a v tomto by vám poradkyňa dokázala pomôcť. Dobre prisaté bábätko dokáže vyprázdniť prsníky efektívne a zároveň by došlo k lepšej regulácii tvorby mlieka.

A potom podľa toho by sa dalo uvažovať o tom, či je potrebné znižovanie tvorby mlieka. Samoregulácia tvorby mlieka je totiž lepšia ako úmyslené znižovanie tvorby mlieka, ktoré niekedy môže viesť k neskorším problémom.

Pomohlo by vám, ak by ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne si vypracovali plán, ktorý by viedol k dojčeniu a ktorý by zahŕňal zvládnuteľné kroky:

1) Ak by vám niekto skúsený pomohol, je možné, že by sa bábätko prisalo. Potrebujete praktickú pomoc. Navyše, mnohé bábätká sa prisajú po nejakom čase, aj napriek tomu, že už sa zdá, že žiadna nádej nie je. Kľúčom je vynikajúca tvorba mlieka a toto už máte.

2) Okrem toho istotne existujú spôsoby, ako bábätku pomôcť s prisatím, ktoré ste ešte nevyskúšali. Vaša výdatná tvorba mlieka je jeden z faktorov, ktoré výrazne pomáhajú tomu, aby sa bábätko bolo schopné s dobrou pomocou poradkyne prisať.

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky, ktoré by ste prešli aj v spoločnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako bábätko prisávať na prsník:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Prestaňte používať fľašku a naučte sa bábätko dočasne kŕmiť iným spôsobom v prípade, že by sa neprisávalo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Ak mlieko odsávate a odsávate ho príliš veľa, tak môžete v situácii, kým sa bábätko ešte neprisáva na prsník, urobiť tieto kroky:

a) nemusíte neustále sterilizovať odsávačku, stačí raz za deň, odstráňte túto zbytočnú činnosť

b) skrátiť čas odsávania - ak máte takúto vysokú tvorbu mlieka, nie je potrebné, aby ste odsávali 45 minút. Skráťte čas odsávania a snažte sa odsať len toľko, koľko skutočne bábätko vypije. Nemusíte odsať prsník "do prázdna", prsník, ktorý nebude úplne vyprázdnený dostane signál na zníženie tvorby mlieka. To isté platí aj v noci, odsajte len absolútne minimum, ktoré je potrebné pre odstránenie tohto najväčšieho napätia v prsníkoch a nie viac.

c) čas odsávania môžete skrátiť aj stláčaním prsníka počas odsávania.

d) v noci začnite odsávať menej a menej, skúste niektoré odsávanie vynechať. Ale okrem toho začnite s bábätkom spať a ak bude mať záujem, namiesto odsávania ho v noci nadojčite.

e) tvorba mlieka sa bude postupne regulovať aj sama od seba s tým, ako plynie čas, aj keby ste nič nerobili.

f) ak budete odsávať len toľko, koľko bábätko potrebuje, a budete mať napriek tomu pocit preplnených prsníkov, odsajte len minimum, na prsníky si môžete dať obklad z kapustových listov, tvorba mlieka sa postupne zníži.

g) existujú aj iné prostriedky (bylinky a podobne), ktoré majú potenciál znižovať tvorbu mlieka, ale opatrenia uvedené v predchádzajúcom texte by mali byť postačujúce. Ak by to bolo nevyhnutné, spýtajte sa poradkyne pri dojčení na ich použitie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zníženie tvorby mlieka pri výlučnom odsávaní