SK / CZ / UA / RU

Začervenaný prsník a veľa mlieka

Otázka

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom prsníkov. Som 11 dní po pôrode a dojčím svoju dcérku. Od začiatku mám veľmi veľa mlieka a malá nestíha všetko vypiť. Prsia mám často veľmi naliate, tvrdé a bolestivé. Preto cca 4x do mňa použijem elektronické odsávačku, aby som prsiam uľavila. Od dnešného rána sú oba prsníky začervenane, teplotu mám 38 a cítim sa ako pri chrípke. Mám obavu, či nejde o začínajúcu mastitídu. Zároveň mám pocit, že sa mi mlieko tvorí vo veľkom množstve. Doteraz som mala prakticky nonstop, 24 hodín denne na sebe dojčiacu podprsenku. Chcem sa preto opýtať, či som aj nosenim tej podprsenky nemohla prispieť k upchatiu mliekovodov alebo k vzniku zápalu. Chcela by som sa poradiť, ako teraz správne postupovať, či odsávať, keď sú veľmi naliate, a či je vhodné prsníky chladiť. Sestrička u obvodného lekára mi odporučila obklad z bavlnenej plienky namočenej v teplom bielom víne, ale nie som si istá, či je to pri takomto zápale vhodné. Ak by mi lekár predpísal antibiotiká, môžem počas ich užívania naďalej dojčiť? Ďakujem veľmi pekne za radu.

Mandy | 25.08.2026, 18:26

Odpoveď

Milá Mandy,

ak by ste dostali antibiotiká, z hľadiska dojčenia ich môžete užívať, dojčenie nemusíte nijako časovať či obmedzovať podľa ich užitia. Prečítajte si aj túto informáciu o užívaní liekov v období dojčenia:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Antibiotiká však nie sú potrebné vo väčšina situácií, ako popisujete. Ani samotný fakt, že žena trpí horúčkou a príznakmi ako pri chrípke, nie sú dôvodom na predpísanie antibiotík. Jedným z dôvodov je, že vo väčšine prípadov nejde v skutočnosti o mastitídu (zápal prsníka). Príznaky ako začervenanie kože na prsníku, pocit hrče v prsníku, horúčka (aj vysoká), zimnica, triaška, bolesť prsníka, môžu sprevádzať nielen zápal prsníka, ale aj zablokovaný mliekovod. A zablokovanie mliekovodu je omnoho častejším dôvodom vzniku týchto príznakov. Druhý a ešte dôležitejší dôvod, pre ktorý nemá zmysel teraz užívať antibiotiká je ten, že zablokovaný mliekovod väčšinou sám od seba prejde v priebehu 24 – 48 hodín. Preto má zmysel ešte počkať a medzičasom urobiť kroky, ktoré by mohli pomôcť, aby sa situácia zlepšila aj bez antibiotík. Tie má zmysel začať užívať len v prípade, že aj po 48. hodinách od vypuknutia príznakov by ste nepociťovali ústup príznakov alebo dokonca by sa situácia ešte zhoršovala.

Do toho času skúste urobiť tieto opatrenia:

• Aj pri zápale prsníka, aj pri zablokovanom mliekovode by malo byť možné vyhmatať v prsníku hrču. V mieste hrče skúste prsník počas dojčenia masírovať, stláčať. Môže vám tiež pomôcť toto miesto masírovať opačnou stranou elektrickej kefky (alebo ho inak odvibrovať).
  • Prsníky držte v teple (po praktickej stránke vám s týmto môže pomôcť napr. ľahnúť si do postele a zakryť sa perinou). Teraz vám môže významne pomôcť odpočinok. Požiadajte o pomoc rodinu, priateľov, riešte túto situáciu, ako keby ste naozaj mali chrípku – ležte, dojčite svoje bábätko a jeho uspávanie či inú starostlivosť o bábätko alebo o domácnosť prenechajte na iných ľudí.
  • Na prsník nemusíte používať žiadne obklady. Okrem toho, že je to mimoriadne nepraktické, nie je dôvod si myslieť, že by mohlo situáciu zlepšiť prikladanie bieleho vína, či slivkového lekváru alebo tvarohu, ako sa niekedy ženám odporúča. Snažte sa o čo najviac odpočinku, obklady v tomto smere pridávajú zbytočnú prácu.
  • Pozrite sa na bradavku postihnutého prsníka. Ak by ste na nej videli malú bielu bodku, ktorá vyzerá ako malý pľuzgierik, môže ísť o zablokovanie mliekovodu s vývodom na bradavku a vtedy môže pomôcť toto miesto šetrne prepichnúť vysterilizovanou ihlou.
  • Skúste prsníky nemať v stiahnutej podprsenke. Niekedy môže byť príčinou upchatia mliekovodu aj to, že tesná podprsenka v niektorom mieste zhorší odtok mlieka z prsníka.

Odporúčame vám čo najskôr sa stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité odporúčania a podporu pre ďalšie hodiny a dni, kedy sa bude situácia vyvíjať a meniť. Okrem toho sa spolu porozprávajte o ďalšom postupe pri vysokej tvorbe mlieka. Vo všeobecnosti tieto postupy nájdete uvedené v súhrnnom článku medicínskeho tímu MAMILY:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/vela-mlieka/

v ktorom nájdete aj vysvetlenie, prečo má pri vysokej tvorbe mlieka zmysel vyhnúť sa odsávaniu mlieka medzi dojčeniami a akými opatreniami nahradiť tento krok tak, aby sa žena cítila lepšie a pritom bábätko získavalo dostatok mlieka.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri