SK / CZ / UA / RU

Problém s jedným prsníkom

Otázka

Dobrý deň. Mám 14-dňovú dcérku, ktorú výlučne dojčím. Posledné dva dni na pravom prsníku málo pije. Stále saje, no ako by mala málo mlieka . Pije asi 2 minúty a potom len saje. Snažím sa o správne prisatie podľa vašich videí a foto. Z druhého prsníka pije dobre. S tým pravým prsníkom som mala problémy aj u staršieho dieťatka, ktoré ho neskôr začalo úplne odmietať. tomu by som sa rada vyhla. Pravý prsník mám menší aj bradavka má trocha iný tvar, než ľavý. Tiež som na ňom pred týždňom mala zablokovaný mliekovod, no masážou a dôsledným odsatím sa uvoľnil. Teraz je však prsník mäkký, priehmatný, skoro akoby prázdny. No, keď skúsim odstrieknuť, mlieko tam je. Pri dojčení pomáham aj stláčaním prsníka, no nepomáha to. Mám skúsiť zvýšiť tvorbu mlieka užívaním senovky a benedikta? Tiež by som rada našla nejakú poradkyňu v okolí Skalice. Vo vašom zozname je najbližšia asi len Trnava a to je dosť ďaleko.Vopred Ďakujem za pomoc.

Milada | 08.10.2013, 21:21

Odpoveď

Milá Milada,

mamičky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Najčastejším dôvodom, prečo býva v niektorých prípadoch tvorba mlieka v jednom prsníku výrazne nižšia, je spôsob, akým je bábätko prisaté - ak prisatie nie je dobré, zníženie tvorby mlieka je často postupné a nebadané. Bábätká sa k jednému prsníku môžu prisávať horšie ako k druhému a tým znižovať tvorbu mlieka v tomto prsníku.

Toto všetko je možné zmeniť a stojí to za to. Riešením je zvýšiť tvorbu mlieka podľa bodu 5. v materiáli o zvyšovaní tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

a okrem toho upraviť prisatie bábätka v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení. Celkové zvýšenie tvorby mlieka je riešením, aj keď ide o nižšiu tvorbu mlieka len v jednom prsníku.

Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom v osobnom kontakte sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Správne prisatie by tiež pomáhalo dostatočne prsník vyprázdňovať počas dojčenia, čo je základný krok pri prevencii zablokovaných mliekovodo. V Skalici pôsobí naša poradkyňa pri dojčení, ktorá však momentálne poradenstvo neposkytuje. Pokúste sa nájsť vo svojom okolí poradkyňu, ktorá by mohla za vami prípadne aj docestovať. Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri