Krátky spánok bábätka II.
Otázka
Dobrý deň! Obraciam sa na Vás znova s prosbou o pomoc, vysvetlenie. Mám 2-mesačného syna, ktorý je plne dojčený. Na základe Vašej rady, že bábätko bude lepšie spať, ak ho budem cez deň nosiť v šatke a popritom dojčiť, som si takúto šatku kúpila, naučila sa ju viazať tak, aby som mohla popritom bábätko dojčiť. Dojčím na požiadanie, zdá sa mi, že stále, po polhodine, aj častejšie, som už doslova pre neho cumlíkom (ten mu nedávam, iba na spanie do kočiara raz do dňa). Malý nezaspí inak ako na prsníku. Hore vydrží byť cca 1-1,5 hodiny, potom je už unavený, tak mu ponúknem prsník, niekedy sa napapá, niekedy sa len prisaje a zaspí. Dám ho do šatky, príp. len tak na rukách mi však vyspí znova len okolo 30-45 minút, hoci je najedený. Za 2 mesiace pribral presne 2 kg, myslím teda, že mlieka je dosť a nebudí sa pre hlad. Už dokonca ani v idúcom kočiari nevyspí viac než 45 minút, utekáme potom domov. Má dosť fyzického kontaktu, lebo nielenže v šatke vždy spí, ale aj v bdelom stave je často na rukách, spím s ním v jednej posteli. Je takýto spánok normálny, stačí to dieťaťu? Som už ozaj unavená z večného uspávania, nosenia a zlepšenie trvalo asi len 3 týždne.Chápem, že sa nedá dieťa prinútiť, aby dlhšie spalo, staršie dve deti spali rovnako málo a zlepšilo sa to asi až v 8-9 mesiaci. Robím niečo zle? Ďakujem za odpoveď.
Doplňujem ešte, že syn tým, že papá tak často, aj po polhodine, 45 minútach, tak je v podstate akoby vždy a zároveň nikdy poriadne nasýtený. Staršie deti som dojčila po cca 2 hodinách a pretože viac vyhladli, viac sa aj nasýtili a dlhšie potom nasýtené vydržali. Im som dávala aj cumlík medzi dojčeniami, ak boli nespokojné a to pravdepodobne predĺžilo čas bez prsníka, takže sa potom riadne nadojčili. Teraz cumlík synovi nedávam. Podotýkam, že staršie deti som dojčila staršiu dcéru 3,5 roka a mladšiu 2 roky 3 mesiace, hoci s cumlíkom. Ešte raz ďakujem.
Odpoveď
Milá Iveta,
definícia „kvalitného“ spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia „kvalitne"“, keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú, a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a mamičky prajú. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali súvisle dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. Toto sa s vekom bude postupne meniť, to znamená, že aj vaša súčasná situácia bude už o pár týždňov iná, presne, ako ste to odpozorovali už pri dvoch starších deťoch. Nie je nič zlé na tom, ak teraz bábätko spí na rukách alebo v nosiči, používa dojčenie na uspatie a dojčí sa často. Počas spánku v kontakte s vami, regulujete bábätku jeho telesné funkcie a spánkové cykly a to okrem iného vplýva na to, že svoje dieťatko učíte, že spánok je príjemným časom, kedy môže byť uvoľnené. Toto je typ starostlivosti, ktorú deti zažívali počas evolučnej histórie ľudského druhu a ktorý očakávajú bábätká aj teraz. Je skvelé, že vďaka vašej starostlivosti to môže zažívať aj vaše dieťatko. Rovnako je normálne, že bábätko v tomto veku chce byť v čase, kedy je hore, vo fyzickom kontakte s matkou. Bábätko chce byť s niekým v blízkom kontakte (ideálne je nosiť ho v takejto situácii v šatke či inom nosiči). Bábätká potrebujú byť v náručí rodičov, a keď tam nie sú, môžu byť nespokojné. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu rodičov o tom, že po nadojčení by mali byť spokojné, ležkať a nejakú dobu sa hrať samy a spať cez deň v dlhších časových úsekoch. Majú potrebu byť nosené a pozorovať rodičov pri ich bežnej činnosti.
Aj ak bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka, môže chcieť byť na prsníku veľmi často – toto býva súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Navyše, čím častejšie sa bábätká dojčia, tým je to pre ne lepšie – ešte z tehotenstva sú zvyknuté na konštantný prísun živín.
Používanie cumlíka so sebou prináša riziká a ich dopad dopredu nie je možné odhadnúť pri žiadnom dieťati. Je možné, že občasné používanie cumlíka (hoci len na jedno zaspatie počas dňa) podobne ako pri starších deťoch bude možné skĺbiť s dojčením na dlhšiu dobu, ale rovnako je možné, že práve pri tomto bábätku zasiahne cumlík do dojčenia negatívne skôr (viac si môžete prečítať v tomto článku: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/). Z praktického hľadiska potrebu častého dojčenia a spánku v kontakte s matkou môže pomôcť jednoducho zakomponovať do bežného života matky používanie detského nosiča. Pri správne uviazanej šatke môžete mať obe ruky voľné počas dojčenia či nosenia bábätka. Práve zručné používanie šatky dokáže matkám pomôcť byť v kontakte so svojim vytúženým bábätkom počas prvých mesiacov, kedy to bábätko intenzívne potrebuje a súčasne zladiť túto potrebu bábätka so svojimi potrebami, pozrite sa napr. na túto fotoknihu:
http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu