SK / CZ / UA / RU

Problemovy prsnik

Otázka

maly ma 9 tyznov. ak mu nestaci materske mlieko dokrmujem ho umelou vyzivou z flasky. na flaske bol mesiac /ja som odsavala koli znicenym bradavkam/ a potom sa pekne prisal. teraz skor odmieta flasu. od zaciatku mam pri kojeni problemy s jednym /o hodne mensim/ prsnikom. Casto sa mi upchava mliekovod aj pri konecnom uvolneni sa mi to vrati do 1h spat a to trva aj 2 dni kym sa mi to upravi a do 3 dni to mam zas spat. som uz zufala nakolko je to velmi bolestive ci uz pri kojeni tak aj mimo. bolest mi ide od lopatky az po laket. taktiez som mala velke ragady, diery v bradavkach. na tom vacsom prsniku sa mi vsetko casom upravilo a zahojilo zatial co na tom mensom sa mi nic nehoji. pri kojeni aj ked mam prsnik volny pocitujem obrovsku bolest pocas celeho kojenia, pri sati. prosim poradte v com je problem a ako ho riesit. nemyslim ze robim nieco zle nakolko s druhym prsnikom nemam ziadne problemy. vopred dakujem za odpoved

Zuzana | 21.03.2014, 11:37

Odpoveď

Milá Zuzana,

vo vašej situácii by bolo úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Základom pri riešení upchatých mliekovodov je zistiť niekoľko vecí:

1. či je bábätko dostatočne dobre prisaté a či je pri dojčení správna poloha: môžete si pozrieť tieto videá a porovnať ich s pitím vášho bábätka: 

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Dokrmovanie fľašou (či už umelým alebo materským mliekom) v tejto situácii prináša významné riziká. Fľaša negatívne ovplyvňuje spôsob, akým sa bábätko prisáva k prsníku a tým ohrozuje dojčenie. Fľaša navyše poskytuje stabilný a rýchly tok mlieka, a tak môže výrazne zhoršiť jeho správanie na prsníku a spôsobiť úplné odmietanie prsníka. Ak je potrebné bábätko dokrmovať, je najlepšie to urobiť priamo na prsníku, čím sa zachová dobrý tok mlieka pri dojčení, pomocou laktačnej pomôcky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Okrem toho existujú spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka, čo by v tejto situácii dokázalo veľmi pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

2. či je dostatočne prsník vyprázdňovaný, ak je upchatie vždy na určitých miestach, skúste ich počas dojčenia masírovať/stláčať, prípadne odstriekať po dojčení, ak je to potrebné, aby sa predišlo upchatiu

3. či sa mliekovody neupchávajú v dôsledku kandidózy

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

Okrem toho:

- skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu

- skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

- ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok.

Môže vám tiež pomôcť užívanie lecitínu v dávke 1200 mg 4 x denne. Lecitín je potravinový doplnok, je bezpečný, nachádza sa v rôznych potravinách, ktoré bežne konzumujete (napríklad aj v niektorých čokoládach), môžete ho preto užívať aj dlhodobo, bez prestávky, aj preventívne.

Okrem starostlivého vyprázdňovania prsníka vám môže pomôcť aj užívanie výťažku z grapefruitových semienok (v lekárňach sa predávajú ako kapsule alebo tabletky) v dávke 2 tabletky 3 x denne, príp. 1 kapsula 3 x denne.

Dobrá správa je, že upchávajúce sa mliekovody majú tendenciu upchávať sa menej a menej často s narastajúcim vekom bábätka. Vo vašej situácii sa však dá urobiť veľa pre zlepšenie dojčenia, obráťte sa na poradkyňu čo najskôr.

To, že sa táto situácia vyskytuje len na jednom prsníku, neznamená, že by sa nedalo niečo zmeniť na prisatí na prsník, pretože často sa stáva to, že sa na oba prsníky bábätko neprisáva rovnako dobre (vzhľadom na prsník ako taký ako aj na šikovnosť, s akou mamička používa obe ruky).

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri