dojčenie a fajčenie

katka    16.01.2012, 09:37

Moje dieťa má viac než rok a pol a ja ho stále dojčím. Niekedy počas dňa mám však chuť na cigaretu /hneď po otehotnení som prestala fajčiť až doteraz/. Viem, že fajčenie je škodlivé, ale aj tak zvažujem už prestať dojčiť. Na internete som sa dočítala, že radšej dojčiť a fajčiť /nie veľa a min. dve hod pred dojčením/, ako prestať dojčiť. Prosím, neodsudzujte ma, píšem túto otázku za viaceré mamičky.

Milá Katka,

je výborné, že sa vám poradilo prestať fajčiť počas tehotenstva a až doteraz. Najideálnejšie je, keby ste vydržali nefajčiť, ale to viete.

Máte však pravdu, že je lepšie pokračovať v dojčení i napriek fajčeniu ako z dôvodu fajčenia prestať dojčiť. Dojčenie je pre vaše dieťatko mimoriadne dôležité i v tomto veku a dokáže pomôcť eliminovať negatívne dôsledky fajčenia - viac si o tom, prečo je dojčenie v tomto veku také dôležité prečítajte v našej odpovedi. Dojčené deti, ktorých matky fajčia, sú štatisticky zdravšie ako nedojčené deti, ktorých matky fajčia. Takže pokračujte v dojčení, neuvažujte o ukončení dojčenia. Dojčenie je v tomto veku pre vašu dcérku dôležité, bude jej okrem mlieka dávať aj mnohé imunitné látky a protilátky, vďaka čomu bude podporovať jej zdravie, obzvlášť čo sa týka horných dýchcích ciest, ktoré fajčenie zaťažuje. Materské mlieko vystiela nielen sliznice čreva, čím podporuje imunitu bábätka, ale aj sliznice horných dýchacích ciest, a to je v prípade, že dojčíte pre vaše bábätko dôležitá ochrana, ktorú mu nič iné neposkytuje.

Nezačínajte fajčiť. Hľadajte motiváciu a pomoc, aby ste nezačali. Ale ak začnete, neuvažujte o skončení dojčenia - práve naopak, pomôžte svojmu dieťatku a jeho zdraviu tým, že ho budete dojčiť. Nečasujte cigarety podľa dojčenia, dojčite svoje dieťatko podľa jeho potreby.

Pozrite si aj našu predchádzajúcu odpoveď o dojčení a fajčení:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=182



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dojčenie a fajčenie