Škôlka a dojčenie
Otázka
Dobrý deň, prosím Vás, znovu sa na Vás obraciam s otázkou. Už ste mi poradili a ja stále dojčím svoje trojročné dieťa. Moja otázka ale znie. Malý nastupuje do škôlky od septembra. My sa stále dojčíme a v podstate zaspáva výhradne iba na prsníku. Mám trošku obavy ako bude v škôlke zaspávať bezo mňa. Viete mi prosím poradiť? Či sa detičky vedia nejako aklimatizovať a zvládnuť, alebo mi poradíte skúsiť odstavovať aspoň cez deň. A ešte - robíte úžasnú prácu pre nás, pre mamky.. Ďakujem! Ingrid
Odpoveď
Milá Ingrid,
to, že doteraz vaše dieťatko zaspávalo na prsníku, je úplne normálne, toto je jedna z funkcií dojčenia, ktorú mamičky inštinktívne a správne používajú. Väčšina detí v tomto veku potrebuje aktívnu pomoc so zaspatím, preto je normálne, že vaše dieťatko zaspí na prsníku. Alebo ak nezaspí dieťa v tomto veku pri dojčení, tak niekedy zaspí mimo prsníka pri inej stimulácii, ktorá mu pomôže dostať sa do stavu pohody – monotónny pohyb a zvuk, ktorý napr. poskytuje jazda autom alebo v kočíku. To, že niektoré deti dokážu v tomto veku zaspať samé napr. preto, že k tomu v minulosti boli donútené nácvikom samostatného zaspávania, neznamená, že to je niečo, čo je pre dieťa dobré, ani to, že ste urobili chybu, ak ste toto dieťa nenaučili.
Na vašu otázku, ako zladiť potreby dieťaťa s tým, že bude od vás odlúčený, neexistujú univerzálne rady. Odpovede musia vychádzať z konkrétnej situácie a poznania vášho syna. Pre nástup dieťatka do škôlky nie je potrebné, aby ste teraz synčeka trápili a pokúšali sa ho uspať inak ako prsníkom. Synček sa vo vašej neprítomnosti bude správať úplne inak, nemá zmysel pokúšať sa riešiť niečo, čo bude musieť zvládať bez vašej prítomnosti teraz, keď ešte s vami môže byť.
Neobávajte sa vopred, možno to celé prebehne oveľa jednoduchšie, ako si predstavujete. Všetky deti v škôlke sa totiž budú prispôsobovať novej situácii a navyše budú unavenejšie, takže mnohé faktory budú nahrávať tomu, aby to synček zvládol. Mnohé deti zaspávajú v škôlke úplne v pohode a doma pritom aj naďalej zaspávajú na prsníku.
Ak by dieťatko potrebovalo v škôlke spať a nebude akceptovať tradičný spôsob zaspávania v bežnej škôlke, mohlo by vám pomôcť, ak pre dieťatko do škôlky prišla pre zaspatie niektorá babička dieťaťa, alebo opatrovateľka, ktorú by ste si najali čisto na uspatie dieťaťa alebo v niektorých mestách pôsobia organizácie pomoci pre rodinu, v ktorých sa napr. dá dohodnúť s dobrovoľníckou výpomocou študentky, ktorá by chodila uspať dieťatko do škôlky, napr. v kočíku alebo nosením v nejakom detskom nosiči. Okrem toho mnohé deti v tomto veku v škôlke skrátka nespia a počkajú si na návrat matky z práce, potom zaspia pri dojčení po zvítaní.
Dojčenie počas toho, ako by synček chodil do škôlky, by mu prinieslo veľa pozitívneho z hľadiska imunity či zvládania chorôb, ktoré sa v detských kolektívoch často vyskytujú. Rovnako má dojčenie významnú výživovú hodnotu, nehovoriac o tom, že by mu pomohlo v tejto novej situácii.
Ďakujeme aj za vaše milé slová a prajeme vám čo najjednoduchší nástup do škôlky.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu