Reflux u matky a zastavenie dojcenie

Anka    15.09.2014, 11:32

Mam druhorodenu 11. mesacnu dceru. Asi pol roka trpim na bolesti zaludka a bola mi gastrofibroskopiou zistena refluxna choroba a odstraneny zalud.polyp (nezhubny). Lekari mi tvrdia, ze bolesti, palenie zahy atd. su sposobene refluxom a dceru by som mala prestat kojit, aby mi mohli predpisat silnejsie lieky ako mam teraz (famotidin). Malinka sa vsak na nutrilon vobec nechyta, ja mam vela mlieka (syna som kojila 20 mesiacov) a nerada by som ju odstavovala. Lekari apeluju na mna, ze moj reflux moze byt sposobeny oslabenim organizmu, stresom a hlavne dojcenim. Je to naozaj mozne, ze nieco tak prirodzene ako je dojcenie, mi sposobuje zdravotne problemy? Resp. mate skusenosti s dojciami matkami, ktorym taketo problemy nastanu? Podotykam, ze doteraz som sa na nic neliecila a ani neuzivala dlhodobo ziadne lieky. Dakujem za odpoved.

Milá Anka,

váš reflux nie je dôvodom na to, aby ste prestali dojčiť. Dojčenie nie je dôvodom na to, aby ste mali reflux, dojčenie nespôsobuje reflux - drvivá väčšina dojčiacich matiek reflux nemá a neexistuje mechanizmus, ktorým by dojčenie reflux spôsobovalo. Často sa všetky zdravotné problémy dojčiacich matiek pripisujú dojčeniu, a keď je už dojčené dieťa väčšie, tak sa akýkoľvek problém mylne vníma ako vynikajúca šanca na odporúčanie ukončiť dojčenie, hoci na to nie je jediný logický dôvod. Navyše, väčšina ľudí, ktorí majú reflux, nedojčia. Reflux sa nevylieči tým, že prestanete dojčiť. Akurát stratíte dojčenie a reflux budete mať aj ďalej.

Nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli používať potrebné lieky na reflux. Lieky, ktoré vám plánujú predpísať, sú popri dojčení úplne bezpečné, vaše bábätko z nich nedostane vôbec nič. V tomto smere nemusíte mať žiadne obavy - z hľadiska dojčenia majú tieto lieky úplne ideálne vlastnosti. Nehovoriac o tom, že sa úplne bežne predpisujú maličký bábätkám, keď majú reflux. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Reflux u matky a zastavenie dojcenie