Ako uspat dieta ak nie je mozne kojit vonku

veronika    02.10.2014, 12:02

5- mesacny syn dokaze zaspat jedine na prsniku. Je to problematicke, ked sa potrebujeme niekam dostat, lebo odmieta aj kociar, takze ak nespi, na prechadzky chodime v nosici. V lete som ho nakojila hocikde na lavicke a ked zaspal, dala som ho do kociara. Neviem ako budeme fungovat v zime. Nosic uz nechcem pouzivat, lebo maly je uz riadne tazky a boli ma z neho chrbat. Myslite, ze by bolo riesenim doma si odsat mlieko a dat mu ho vonku v kociari, aby tam rovno zaspal? (Ak ho nakojim doma a kym sa obaja poobliekame, zase sa zobudi) Ako dlho je mozne mat materske mlieko vo flasi, ak ho nedam do chladnicky? Nezacne mi potom odmietat prsnik? Dakujem

Milá Veronika,

vašu otázku riešia mnohé mamičky. To, čo vyhovuje väčšine z nich, je naučiť sa nosiť tak, aby bolo nosenie pohodlné a nezaťažovalo chrbticu matky a naučiť sa pri takomto nosení dojčiť. S týmto vám bude vedieť poradiť poradkyňa pri dojčení, pričom vám pomôže tiež, ak si vyberiete vhodný typ nosiča (či šatku), ktorý váhu bábätka správnym spôsobom rozloží. 

Existujú rôzne postupy, ktoré dokážu výrazne pomôcť pri nosení a vnímať nosenie aj ťažšieho bábätka ako pohodlné. Spolu s výbavou pre nosenie v zime by vám takto dojčenie mohlo pomôcť pri starostlivosti o dieťatko pri výletoch von aj v zime - takáto výbava môže obsahovať bundu na nosenie, šál a podobne tak, aby ste sa pri dojčení vonku cítili pohodlne. V šatke či nosiči sa navyše dá dojčiť vonku aj bez toho, aby ste si museli sadnúť. Tiež je možné bábätko nosiť a nadojčiť ho po ceste v niektorom z obchodov, reštaurácií, kaviarní, materských centier či obchodných centier.

Každopádne vašu situáciu nevyrieši používanie fľaše, bez ohľadu na to, či v nej bude alebo nebude odstriekané materské mlieko. Dojčenie funguje na uspatie NIE preto, že bábätko sa potrebuje "kŕmiť" na zaspatie, ale pretože, že na prsníku sa deje celý komplex vecí, ktoré bábätko uspávajú. Náhradou za prsník v prípade uspávania nie je teda kŕmenie ani satie napr. cumlíka, ale hľadanie iného komplexu vecí, ktoré bábätku pomôžu zaspať.

Okrem toho: Vaše bábätko už bude môcť vonku jesť aj iné jedlo a toto vám tiež môže pomôcť vo vašej situácii.

Môže byť veľmi dobré prísť do podpornej skupiny dojčiacich matiek, aby ste videli, ako toto prakticky robia aj iné matky. 

Vašu otázku zverejníme aj na našom Facebooku tak, aby ste mohli získať aj skúsenosti iných mamičiek, ktoré v zime bábätko nosili a dojčili. Komentáre od ostatných mamičiek nájdete v tomto odkaze:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=767365490002949&id=123305271075644&notif_t=like



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako uspat dieta ak nie je mozne kojit vonku