SK / CZ / UA / RU

Desloratadin a dojcenie

Otázka

Dobry den, prosim o radu. Zistili mi alergiu na roztoce, teda celorocnu alergiu a predpisali Desloratadin v tabletkach. Vo vasej poradni som sa docitala, ze niektore antihistaminika mozu znizit tvorbu mlieka. Patri medzi taketo lieky aj Desloratadin? Mám skoro 15-mesacneho synceka, ktoreho od narodenia dojcim na poziadanie a rada by som v tom pokracovala aj nadalej a nechcem si liekmi ohrozit tvorbu mlieka. Som ochotna vzdať sa liekov, ak je to z hľadiska tvorby mlieka v tomto pripade potrebne. Alergolog mi ďalej povedal, ze sa podla najnovších informácií z imunologickeho a alergologickeho hladiska neodporúča dlho dojcit, vraj nie dlhšie ako 2 roky, lebo potom vraj taketo detičky su nachylnejsie na vznik alergii. Ked som sa pýtala na dôvod, povedal, ze sa mení zloženie mlieka, ze po 2.roku je to uz "len" mlieko, ktore neobsahuje imunologicke faktory a u dlhodobo dojcenych deti je riziko alergie väčšie ako u deti, kt.boli dojcene len do 2.roku, lebo si kvôli dojceniu vytvárajú toleranciu na určite látky neskor ako by mali. Aký je nato vas názor? Dakujem! S pozdravom, Eva.

Eva | 13.03.2015, 21:30

Odpoveď

Milá Eva,

ak je užívanie týchto tabletiek vašou jedinou možnosťou liečby, pretože lokálne pôsobiace prípravky nestačia pre dostatočné potlačenie príznakov, potom tento liek užívajte. Tak ako ste čítali, tieto lieky nepredstavujú problém z hľadiska toho, že by sa mali užívať popri dojčení, ale môžu znížiť tvorbu mlieka. Na druhej strane, vo veku vášho synčeka je vysoko pravdepodobné, že toto už nepredstavuje žiadne významné riziko. Väčšina detí v tomto veku sa bude dojčiť aj bez ohľadu na množstvo mlieka. 

Dojčenie je z hľadiska imunologického a alergologického dôležité práve z dlhodobého pohľadu. Ak by dojčenie malo trvať len dva roky, prečo potom nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú?

Materské mlieko aj v druhom roku života pokrýva takmer všetky výživové požiadavky dieťaťa a tak mu poskytuje množstvo výživovo cenných látok, ktoré napomáhajú správnej funkcii všetkých orgánov v tele, aj imunitného systému. A navyše práve z hľadiska faktorov významných pre imunitu dieťaťa materské mlieko najmä po 2. roku života obsahuje viac látok dôležitých pre lepšiu obranyschopnosť dieťaťa, napr. obsahuje významne vyššie množstvo lyzozýmu než v prvom roku života. Dojčené dieťa je v úzkom kontakte s matkou a spoločne sa tak dostávajú do styku s rôznymi choroboplodnými zárodkami, pričom častokrát dieťa neochorie práve pre to, že matka po styku s chorobou začne do mlieka posielať protilátky proti pôvodcovi ochorenia.

A tak je dieťa „prirodzene chránené“ – stretne sa napr. s vírusom, jeho imunitný systém začne reagovať, ale dieťa neochorie, pretože vírusy stihne dieťa zneškodniť vďaka protilátkam z materského mlieka ešte pred tým, než ich je toľko, že spôsobia skutočné ochorenie. Takto si dieťa trénuje imunitný systém bez toho, aby pri tom muselo byť choré, a mnohé ochorenia dojčené deti prekonávajú práve takto. Toto je niečo, čo sa nedá nijako nahradiť. Nehovoriac o tom, že dojčenie ako také poskytuje dieťaťu bezpečnú vzťahovú väzbu, znižovanie hladín stresových hormónov, lepšiu reguláciu telesných funkcií, lepšiu duševnú pohodu a toto všetko sa odráža na imunitnom systéme dieťaťa, ktorý je menej zaťažený. Okrem toho – dojčenie je fyziologická norma. Toto je normálny spôsob výživy a starostlivosti o deti. A pokiaľ prebieha normálne, deti sa prirodzene dojčia 3-4 roky. Každý, kto navrhuje zmenu, zásah by mal byť schopný dokázať, že jeho zásah prináša pre dieťa výhody oproti fyziologickej norme. Štúdie, ktoré by dokazovali, že pre deti je rizikové, ak sú dojčené viac ako 2 roky neexistujú. Práve naopak.

Pre zaujímavosť toto je napríklad najnovšia štúdia na túto tému, ktorá podporuje dojčenie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25715239

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri