SK / CZ / UA / RU

Nadúvanie- ročné bábätko sa po nočnom kojení budí na plynatosť

Otázka

Dobrý deň, dcérka je od narodenia kojená bez problémov vo všetkých polohách, od 6m papká aj príkrmy (iba zeleninu, ktorá nenafukuje) a priberá primerane. V noci ju kojím 1-2x po 20 minút (za normálnych okolností). Dlhodobo máme ale problém s nafukovaním, pokiaľ ju nakojím po polnoci. Je jedno, čo cez deň zjem. Vylúčila som zo stravy brokolicu, kukuricu, kel, mrazený hrach, hrušky, uhorky, strukoviny, celé jačm. krúpy, mlieko. Syry, maslo a surovú zeleninu (šalát, jablká, paradajky) jem iba ráno. Aj napriek tomu od začiatku podávania príkrmov približne 3 noci v týždni, pokiaľ dcérku kojím po polnoci, tak sa budí po polhodine až do 4-5tej ráno a potom je už hore až do 8mej, kedy ju znova ukladám spať na tzv. doobedňajší spánok, ktorý je bez problémov. Po polnoci má väčšinu týždňa po kojení vetríky, uľaví jej Espumisan, ale jeho účinok trvá tak 5 hodín a má po ňom zápchu - nechceme jej ho dávať každú noc. Do 2 mesiacov sme sa po 3tej ráno pri dcérke striedali, pretože nadránom vždy zo spánku stonala, prdkala a dvíhala nôžky - tento problém ustúpil po roku do tej miery, že ju nadránom už "len" nafukuje, a nie vždy sa pri tom úplne preberie. Medzi 3. až 6. mesiacom pritom žiadne problémy nemala, začala to znova až s príkrmami. Pokiaľ ju nakojím po tretej v noci, tak sa so spánkom môžem rozlúčiť, pretože ju mám vedľa seba v detskej postieľke. Čo sme skúšali: - Najprv ju nechám štvornožkovať a ke´d si uľaví, tak ju buď uspím na prsníku alebo ju ukývem (stáva sa, že po 3 hodinách budenia a kojenia už mlieko ani nechce, ale zaspať sama nevie, potom k nej chodí tatko). Samozrejme masáž bruška tiež pomôže, ale po nej je úplne prebratá a ak ju nakojím, tak po 20 minútach je zase s plačom hore a prdká. - V noci ju kojím v ľahu, ale keďže aktívne pije 15 minút, tak nafukovanie z nedostatku zadného mliečka sme vylúčili. Nie vždy si po kojení v noci odgrgne (ak ju nafukuje a nevie zaspať, tak sa ju vždy snažím odgrgnúť). - Výter z konečníka u dcérky bol negatívny, ja občas beriem probiotiká, ale situácia sa v podstate dlhodobo nemení. 2x do mesiaca mám aj ja problémy s trávením (odkedy som bola tehotná - prejaví sa to najmä večer nafukovaním alebo kŕčmi -vyšetrenie hrubého čreva ultrazvukom na gastro a výter bol tiež negatívny). Ak mám problém ja, pomôže mi Espumisan a Smecta - v tom prípade sa dcérka budí častejšie do polnoci, a potom aj jej väčšinou dáme Espumisan, tak zaspí. Denné mliečko jej vôbec nespôsobuje také problémy. - posledný príkrm je biela ryža s niečím (kuk. krupica, pšeno, pohánka, ovs. vločky), varená 1 hodinu a rozmixovaná na kašu. Príkrm jej dávame do 18.00, potom má kojenie a o 19.00 zaspí. Čo by sme chceli skúsiť: - Môžem ju dočasne navyknúť na kojenie len do polnoci, potom dať už len vodu a uspávať iným spôsobom, než na prsníku? Cumeľ aj fľašu odmieta (kúše do nich), vodu pije z pohárika. Podľa mňa tráviaci trakt po čase dozrie a budem ju môcť opäť kojiť aj po polnoci, ale momentálne by sme sa s manželom chceli po polroku vyspať. Zúbky a iné vývojové méty nás momentálne netrápia. - Laktačná sestra je toho názoru, že by dcérka mala prijímať viac tekutín, pretože 6-7 pocikaných plienok za 24 hodín je málo. Používame Pampersky, ktoré ale veľa vydržia. Kojím ju cez deň 5x z oboch strán (mám mensiu skladovaciu kapacitu prsníkov), k tomu vypije max. 50ml vody. Stolicu máva dcérka ráno a večer a pokiaľ tomu tak nie je, tak má problém cez deň zaspať, je nervózna, nechce príkrmy, len mliečko a celý čas kričí. Toto sa stane 1x za dva týždne, pričom v tom nevidíme žiadny vzorec. - Lekár odporučil okrem výteru vylúčiť z mojej stravy všetko, čo nám spôsobuje problémy. Ja mám ale skúsenosť, že kým po pôrode som ešte mohla zjesť napr. polievku so zelených fazuliek a brokolice alebo surovú kyslú kapustu, teraz už nemôžem ani to. Dcére brokolicu, kel a pod. taktiež nemôžem dať. Pokiaľ vylúčim zo stravy takmer všetky citlivé potraviny, nebudeme mať spolu s dcérkou problém vrátiť sa ku pôvodnej strave? Možno by som namiesto zeleniny na pare radšej jedlo pre ňu poriadne dlho povariť, aby bolo ľahšie stráviteľné? - Možno by sme mali dať spraviť vyšetrenie u alergológa, pokiaľ tieto ťažkosti neprestanú povedzme do 18 mesiacov resp. prestanem jesť aj syry, a dcérke dáme pokusne kvapky s enzýmom laktáza.. - Momentálne nás už nič viac nenapadá. Aj keď som na vašej stránke podobný problém nenašla, obraciam sa na vás, pretože chcem dcérku kojiť aj naďalej a nepoznám lepší web, než Mamilu.

Zuna | 07.04.2015, 12:04

Odpoveď

Milá Zuzana,

na vašu otázku neexistuje jednoduchá odpoveď. Je zrejmé, že mnoho problémov, ktoré sa pripisujú „brušku“, „plynom v brušku“, „kolike“, v skutočnosti často súvisia s niečím iným. Vo vašom prípade by bolo dobré pozrieť sa aj na dojčenie ako také – ako výdatne bábätko na prsníku pije, ako sa správa počas dňa na prsníku pri dojčení, ako priberalo a priberá, ako prospieva. Toto by s vami mala prejsť poradkyňa pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak urobíme predpoklad, že bábätko je výdatne dojčené, dobre priberá a prospieva, potom minimálne máte odpoveď na otázku, či je možné, aby bolo dehydrované – dojčené dieťa pije mlieko, ktoré obsahuje takmer 90 % vody, ak priberá a prospieva, je zrejmé, že získava dostatok mlieka a teda aj tekutín. Prejaviť by sa to malo tým, že ciká číry alebo žltkastý moč, ktorý nezapácha. A tiež, ak pije dostatok mlieka, nemá zmysel sa sústrediť na neužitočný koncept „predného a zadného“ mlieka, nehovoriac o tom, že nič také neexistuje – čítajte viac tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/stolica/

Vo vašom prípade ste skúšali všetko možné ohľadom vašej alebo dcérkinej stravy. Ak sa opakovane presvedčíte, že správanie, ktoré pozorujete, súvisí s tým, že vy alebo dcérka ste skonzumovali nejakú potravinu, prestaňte túto potravinu jesť (vy aj dcérka). Nebojte sa, že už sa nikdy k týmto potravinám nebudete môcť vrátiť, ak sa skutočne ukáže, že bábätko reaguje na niektorú potravinu, väčšinou po tom, čo sa vysadí táto potravina z jedálnička matky aj dieťaťa, je možné ju skúsiť po pár mesiacoch znova podať. Je však otázne, či všetky potraviny, ktoré ste vylúčili zo svojho jedálnička, skutočne spôsobujú problém. Nehovoriac o tom, že popisujete obdobie, kedy sa toto správanie vôbec nevyskytovalo, pritom z hľadiska vášho stravovania ste neurobili vtedy žiadne zmeny. Sama píšete, že „je jedno, čo zjete“. Nedáva zmysel, aby bábätko malo bolesti bruška len po polnoci. A najmä – nočné precitanie a správanie sa bábätka v čase, ak sa podarí sa mu úplne precitnúť a nevie znova zaspať, sa často môže podobať na bolesť bruška. Čisto fakt, že bábätko sa v noci precitá a tesne po zaspatí na nočný spánok, spí nejakú dobu súvislým spánkom a potom po nejakom čase (napr. aj po polnoci) sa začne precitať v kratších cykloch a budí sa ráno o piatej – toto samo o sebe nič neznamená, toto robia bábätká vo veku vašej dcérky úplne bežne. Mamičky sa zhodujú, že najjednoduchšie sa im táto starostlivosť o dieťatko zvláda, ak s ním spia spoločne v jednej posteli, pretože dojčia tak, že bábätko sa precitne, dostane prsník a na prsníku zaspáva spoločne s matkou. Prečítajte si viac o nočnom dojčení tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

A je typické, že bábätko, ktorému sa nepodarí pri nočnom precitnutí jednoducho naspäť zaspať, sa môže začať hnevať, pučiť, tváriť sa, akoby ho bolelo bruško. Toto je jeden z častých príznakov toho, že bábätko v skutočnosti potrebuje znova zaspať a ak sa naplno precitne, môžu ho začať obťažovať rôzne tráviace pochody alebo niečo iné, kvôli čomu sa mu horšie znova zaspí. Veľká časť z tohto správania pri niektorých deťoch súvisí so snahou preložiť ich do postieľky, kde sa po pár minútach znova zobudia a plačú. Pokúste sa dať bábätko k sebe do postele, spať spoločne, hoci, ak ste tak doteraz nespali, možno prvé noci nebudú úplne jednoduché, ale po pár dňoch by sa mala medzi vami vytvoriť tzv. nočná harmónia, v ktorej sa začnete precitať skôr než dcérka a možno sa vám podarí ju uspať prsníkom skôr, než sa úplne precitne. Bude sa síce naďalej budiť často, ale aj vy, aj ona, sa vyspíte ďaleko lepšie. Pokúste sa urobiť tento experiment, aby ste si overili, či toto správanie nesúvisí skôr s tým, ako rýchlo sa podarí dcérke znova zaspať. Pokiaľ sa vám podarí dcérku rýchlo uspať tým, že ju znova dáte na prsník a necháte ju tam spať a vy budete pokračovať v spánku, potom samotný fakt, že sa po polnoci začne častejšie budiť a k ránu sa tieto intervaly skracujú a skracujú, až sa o piatej zobudí úplne, je niečo, čo mamičky detí v tomto veku typicky popisujú a čo sa časom zlepší, ale bábätko ešte potrebuje čas.

Okrem toho je zrejmé, že tento problém nespôsobuje dojčenie a materské mlieko. Ak by to tak bolo, ako si vysvetliť 3 mesiace, kedy sa toto nedialo a pritom dcérka bola dojčená v noci tiež? Je preto otázne, či podávanie vody v noci niečo vyrieši. Pre dozrievanie tráviaceho traktu je dôležité práve dojčenie – materské mlieko obsahujúce množstvo probiotík (bez ohľadu na to, či ich užíva matka a probiotiká v materskom mlieku nie sú len na papieri, oni tam skutočne sú, takže nie je potrebné, aby ste ich užívali vy navyše), látok, ktoré vystieľajú sliznice čreva, obranných faktorov a protizápalových zložiek. Toto všetko pomáha, aby črievko bábätka dozrelo. Ale najmä – ako toto spraviť prakticky? Skúšať v noci uspať dcérku vodou by mohlo fungovať v prípade, že by dojčenie bolo len o podaní mlieka dieťaťu. To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je však omnoho viac než len tekutina – je to komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. Je možné, že dcérku snahou o napojenie vodičkou, ešte viac zobudíte a bude plakať, nebude ju ľahké utíšiť.

Okrem toho je dobré si uvedomiť, že to, čo popisujete, nemôže byť laktózová intolerancia. Takto sa laktózová intolerancia neprejavuje. Nehovoriac o tom, že pre dieťa tohto veku je mimoriadne netypické, aby vôbec malo laktózovú intoleranciu. A znova – touto teóriou nie je možné vysvetliť to, že medzi 3. a 6. mesiacom sa toto správanie nevyskytlo. Ako by to bolo možné? Ak má raz dieťa neschopnosť rozkladať laktózu, tak ju má aj medzi 3. a 6. mesiacom. Materské mlieko vždy obsahuje laktózu (aj ak by mala vylúčila potraviny obsahujúce laktózu zo svojej stravy, prípadne by si sama dávala laktázové kvapky), pretože laktóza je mimoriadne dôležitá pre správny rozvoj mozgu dieťaťa.

Okrem toho sa pokúste bábätko v cez deň veľa nosiť v detskom nosiči alebo v šatke vo vzpriamenej polohe. Pomôžete mu tak k lepšiemu tráveniu, v takomto kontakte sa navyše bábätko lepšie vyspinká a možno aj to pomôže, aby bolo spokojnejšie.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri