SK / CZ / UA / RU

Bolestive bradavky - gencianova violet

Otázka

Dobry den. Mam 4 tyzdnove babatko ktore vylucne kojim. V druhom tyzdni som mala bolestive bradavky. V lekarni som si zakupila grncianovu violet.po 6 dnoch pouzivania bolest ustupila. Teraz som si vsimla ze mi v lekarni predali 2% tny roztok pricom som sa na internete docitala ze je potrebne pouzivat roztok zriedeny na 1%tny. Mohlo pouzitie 2%tneho roztoku dietatku nejako uskodit? Aky to mohlo mat vplyvat na dieta pouzivanie takto nezriedeneho roztoku? Zaroven terz v stvrtom tyzdni sa bolesti bradaviek opat objavili. Bolest sa kazdy den zhorsuje ale zatial sa to da zniest. Mozem opat pouzit gercianovu violet ? Je tam nejaky limit ako casto sa moze pouzivat a v akych intervaloch? Dakujem velmi pekne za odpoved.

Anna | 07.05.2024, 18:32

Odpoveď

Milá Anna,

to, že ste použili 2 % riedenie, nespôsobuje nijaký problém pre vaše bábätko. Zároveň je však dôležité pochopiť, že preliečiť bradavky nestačí, pokiaľ existuje iná príčina, ktorá primárne poškodzuje bradavky. A túto príčinu nie je možné odhaliť prostredníctvom internetu, preto vám v tejto situácii odporúčame sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí, hoci je skvelé, že ste venovali veľa času príprave na dojčenie. Spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Pri správnom prisatí bábätko nepoškodzuje tkanivo bradavky, ktoré ak je zdravé a nepoškodzované, nemá prečo sa infikovať a bolieť. Poradkyňa pri dojčení tiež skontroluje hornú a podjazykovú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť bolesti bradaviek.

Okrem toho potrebujete cielenú liečbu, pre ktorú je dôležité, aby ste začali používať postupy, ktoré vám odporučí laktačná poradkyňa v osobnom kontakte.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri