SK / CZ / UA / RU

Zdravotné problémy popri dojčení

Otázka

Dobrý deň. Mám mesačné bábätko, ktoré plne kojím. Môj problém spočíva v mojom zdravotnom stave počas dojčenia. Už pri prvom synčekovi som mala, aj keď dosť neskôr, také isté problémy. Ten bol celkovo dojčený do pol roka, aj keď mi lekárka odporúčala skončiť okamžite v 3ťom mesiaci. Beriem vitamíny pre dojčacie ženy, no aj tak mám akútnu hypovitaminózu. Moje telo dáva všetko do dojčenia. Vypadávanie vlasov a lámavosť nechtov je normálka, ale časté ťažšie zastaviteľné krvácanie z nosa, dlhotrvajúce zápaly aj úplne drobných raniek (ako napríklad malý záder pri nechte), bolestivosť kľbov, šliach a kostí... pri synčekovi som skončila so sadrou na ruke kvôli šlachám, nevládnosť, ospalosť a iné. Stravujem sa teraz striedmejšie ako obvykle, vzhľadom na časté plakanie bábätka, čo pripisujem kolike. Vylúčila som čerstvý chlieb (jem sucháre), mastné, vyprážané, sladké čokolády nahradila musli tyčinkami, a obmedzila som aj niektore druhy zeleniny (strukoviny) a ovocia (kôstkovice). Stretli ste sa s niečím takým? Neviete mi niečo poradiť?

Marianna | 10.05.2015, 22:37

Odpoveď

Milá Marianna,

odporúčame vám začať riešiť váš zdravotný stav s odborníkmi, ktorí budú ochotní začať hľadať príčinu vašich rôznorodých prejavov zdravotných problémov inde ako v dojčení. Za normálnych okolností má dojčenie na zdravie matky pozitívny vplyv a práve naopak, nedojčenie, alebo krátkodobé dojčenie zdravie matky ohrozuje. Dojčiace matky nemávajú bežne problémy, ktoré popisujete. Je mimoriadne nepravdepodobné, aby vaša situácia súvisela s dojčením.

Odporúčame vám preto pokračovať v dojčení a začať intenzívne hľadať príčiny, pre ktoré máte tieto zdravotné problémy.

Otázka tiež znie, či a do akej miery súvisí váš stav s vaším stravovaním - z hľadiska dojčenia nie je dôvod, aby ste vynechávali strukoviny či niektoré druhy ovocia, ktoré by vám mohli dopĺňať živiny.

V súvislosti s plačom bábätka vám odporúčame prečítať si tento článok venovaný „kolikám“, v ktorom si tiež môžete prečítať vysvetlenie ohľadom stravy matky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri