kratka spokojnost po nadojceni

alexandra    12.04.2012, 09:37

Dobry den, mam dcerku, ktora bude mat o tyzden tri mesiace, dojcim ju ale mam pocit, ze mam malo mlieka.dojcim ju 5krat denne z obidvoch prs a raz v noci.jej porodna hmotnost bola 2650g, schudla na 2480g a teraz ma 4950g.cez den je po nadojceni spokojna max.pol hodinu, potom zacne byt nespokojna. skusam ju nosit, rozbalit atd. ked ju vsak davam na prsnik po kratkej dobe, napr. po hodine, tak mi zaspava pri prsniku, dudka si , potom zacne sat ale len kratko, zas dudka a trva to aj hodinu. ale ked ju dojcim po dlhsej dobe, napr. po troch hodinach, tak je napapana dost rychlo, tak do pol hodiny.avsak vzdy je spokojna kratko. v noci sa budi na dojcenie iba raz, to sa napapa rychlo, do dvatsiatich minut a spinka. myslim, ze mam aj malo mlieka, kedze pri castejsom dojceni zaspava. prsniky mam stale makke. myslite, ze ta nespokojnost je vyvolana hladom?uvazujem uz aj nad kupou suplementora. dakujem za odpoved.

Milá Alexandra,

z toho, čo popisujete, by bolo najlepšie, keby ste sa stretli s laktačnou poradkyňou, ktorá by pozorovaním dojčenia posúdila, čo presne sa deje. Poradkyňu si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Cez internet v tomto prípade nie je jednoduché posúdiť, čo presne sa deje. Bolo by dobré vedieť, ako dcérka priberala za posledné obdobie a tiež, či jej krátka spokojnosť po nadojčení je niečo, čo takto bolo vždy, ale či je to nové správanie, ktoré sa objavilo len teraz. Je totiž možné, že ide o normálne správanie dojčeného bábätka, ktoré má potrebu byť na prsníku často. A je možné, že riešením by bolo, nechať ju sa dojčiť vtedy, keď prejaví nespokojnosť, nechať ju na prsníku zaspať, dudkať a papať mlieko po troškách. Takáto "krátka doba spokojnosti" nie je pri bábätkách nič neobvyklé, mnohé bábätká v tomto veku vydržia byť po nadojčení chvíľku spokojné a potom znovu potrebujú dojčenie na to, aby sa uspali a spinkali. Takže táto nespokojnosť nemusí a môže byť vyvolaná hladom - toto by sa dalo odlíšiť v priamom konktakte s vami. Je možné, že vaša dcérka potrebuje dojčenie oveľa častejšie ako 5-krát za deň. Pokojne ju dajte na prsník kedykoľvek, kedˇsa bude javiť "nespokojne".

"Mäkkosť prsníkov" nie je ukazovateľom toho, čo má mamička dosť mlieka. Ak sa tvorba mlieka po nejakej dobe dojčenia potrebám tvorby mlieka prispôsobí, tak prsníky sa už nenalievajú tak, ako v prvých dňoch po pôrode.

Avšak je možné, že sa vám tvorba mlieka znížila - toto by sa dalo vylúčiť alebo potvrdiť pri osobnej návšteve. Ak by to tak bolo, najprv by bolo treba vylúčiť príčiny, pre ktoré sa tvorba mlieka mohla znížiť podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Potom by bolo dobre podľa všetkých týchto bodov zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Zvýšenie tvorby mlieka je prvým krokom, treba ho urobiť pred tým, než by ste začali uvažovať o kúpe suplementora. Navyše dokrmovanie suplementorom by bolo potrebné, ak by skutočne dcérka nepila dostatok mlieka, čo by najprv bolo treba posúdiť.

Ak by to bolo potrebné, pozrite si náš materiál o tom, ako pri dokrmovaní postupovať - namiesto suplementora, môže byť jednoduchším a lacnejším riešením laktačná pomôcka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > kratka spokojnost po nadojceni