Spanie výlučne na prsníku

Jana    28.05.2015, 18:52

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, poradiť. Dcéra bude mať v júni 2roky. Doteraz zaspávala výlučne na prsníku pri dojčení. Takmer počas celého spánku aj vo dne aj v noci musí mať prsník v ústach. Nevadilo mi to, keďže som si myslela, že určite sa to časom zmení... Začínajú ma však prepadať obavy, keďže mám pocit, že dcéra sa v tomto období chce dojčiť viac ako pred rokom. Keď sa aj snažím po zaspaní odísť od nej za pár minút sa zobudí a veľmi plače. Neviem či tým, že som ju nechávala na prsníku som nespravila chybu. Obávam sa ako zvládne zaspávanie v škôlke, keďže sama zaspať nedokáže. Ďakujem za rady.

Milá Jana,

vaše obavy má mnoho matiek. Pretože mnohé deti aj vo veku vašej dcérky robia presne toto isté. Ak zaspávajú s matkou, tá ich uspí len dojčením a mnohé deti potrebujú byť na prsníku počas celej doby spánku. Mnohé mamičky túto situáciu riešia kvôli praktickému hľadisku a zisťujú, že situácia sa im ľahšie zvláda, ak napr. na čas spánku spolu s dieťaťom tiež spia, alebo si pri spánku dieťatka čítajú, či pozerajú filmy a odpočívajú. Mamičky, ktoré potrebujú niečo popri spánku robiť, zasa často zisťujú, že sú schopné dojčiť a nechať dieťa spať na prsníku v šatke, do ktorej sa dá na dojčenie uviazať aj staršie dieťa. Ale veľká väčšina mamičiek má obavy, ktoré popisujete aj vy – či sa toto niekedy vôbec zmení. Odpoveď je – zmení sa. Každé dieťa sa raz naučí zaspávať samo.

Je pochopiteľné, že sa obávate toho, ako to bude v škôlke, ale dovtedy vám ostáva ešte viac ako rok času a za ten čas bude dcérka úplne iná. Určite nemá zmysel niečo riešiť teraz, preventívne, pretože o rok a tri mesiace pôjde dcérka do škôlky. Neurobili ste chybu, že ste svojej dcérke inštinktívne poskytovali takú starostlivosť, akú potrebovala. Jednou z dôležitých funkcií dojčenia je práve pomôcť dieťaťu zaspať a kvalitne sa vyspať. Nebojte sa, raz sa to zmení, nemusíte pre to teraz nič urobiť. Dajte svojej dcérke čas. Zaspávanie v škôlke bude úplne iná skúsenosť a dcérka sa bude správať inak, ako keď je s vami.

Vek okolo 2 rokoch je typický pre to, že človek zvažuje to, či sa rozhodol správne. Nebojte sa, aj neskôr budete spokojná s tým, že ste nechali dcérku spávať na prsníku. Vaše dieťatko dospieva a trojročné dieťatko bude úplne iné ako dvojročné. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spanie výlučne na prsníku