SK / CZ / UA / RU

Problemove tehotenstvo a kojenie

Otázka

Prosim o radu ohladom planovania druheho tehotenstva. Mam 9 mesacneho synceka a snazim sa o vztahovu vychovu (vela sa nosime, spinkame spolu, dojcenie na poziadanie, atd). Vlastne ono to ani nie je snazenie, ale ide to samo.Moje tehotenstvo bolo vsak velmi problematicke, musela som byt v nemocnici (slo o rozne problemy o.i. aj ortopedicke atd). Vsetko dopadlo vyborne, ale je tu realna moznost, ze moje druhe tehu moze tiez skoncit v nemocnici (hoci dufam, ze nie). Otehotniet by sme chceli hned po naskoceni menzes vzhladom k mojmu veku - 34 r.(menstruacia zatial neprisla).nechcem synceka umelo odstavovat, viem si predstavit, ze hobudem kojit aj po narodeni druheho dietatka, idealne obe naraz :) Mam velke obavy otehotniet druhy krat kvoli moznemu odluceniu od syna pri pripadnych problemoch, ked by som musela ostat v nemocnici. Neviem si predstavit, ako by v noci zaspaval, zvyknuty je zaspavat jedine so mnou, pocas kojenia a detto v noci niekolko krat. Co by ste mi poradili? Odstavit synceka hned ako otehotniem? Alebo aj vzhladom na vek este pockat s planovanim tehu? Viem, ze sa vam to mozno zda hlupe, ze to riesim dopredu, ale ja si naozaj neviem predstavit,ze bude syncek bezo mna co i len jednu noc spat (a ja bez neho), hlavne, ked je sanca, ze skoncim pod lekarskym dozorm realna...okolie tvrdi, ze to prehanam, ze maly je na mna moc naviazany, ale ja to proste robim tak, ako to citim... ale druhe dietatko tiez velmi chceme, len neviem, ako potom zvladnut synceka, ak by som musela byt v nemocnici, ako ho zvladnut tak, aby mal co najmensiu ujmu...myslim, ze pre dieta, ktore je vkuse s matkou musi byt take odlucenie sok... Dakujem pekne za vas nazor.

Majka | 26.06.2015, 22:20

Odpoveď

Milá Majka,

otázky, ktoré sa pýtate, sú veľmi typickými otázkami mamičiek, ktorým dojčenie, spoločné spanie a nosenie – nástroje vzťahovej výchovy – pomohli omnoho citlivejšie vnímať potreby a pocity svojho dieťaťa. Nie je prekvapivé, že sa bojíte, ako bude dieťatku v situácii, ktorú doteraz riešilo len s vami.

Jedna z vecí, ktorá sa však bude veľmi líšiť, je samotné vaše dieťa. 9-mesačné bábätko je nesmierne maličké a odkázané na matku. Aj vaše telo reaguje na to, že je na vás natoľko závislé tým, že ešte stále nemáte menštruáciu.

Zmeny, ktoré spôsobia, že sa vaša plodnosť obnoví, budú vychádzať najmä z toho, že vaše bábätko porastie a bude iné a starostlivosť oň bude menej náročná. Predstavte si, aké veľmi iné bolo vaše dieťatko pred pol rokom a možno pochopíte, že o ďalšieho polroka bude z neho úplne iné dieťa. Staršie dieťatko je naďalej veľmi závislé na matke, naďalej potrebuje dojčenie a ostatné prvky vzťahovej výchovy. Ale to, čo sa zmení je, že bude pružnejšie reagovať na individuálne situácie. Vaša plodnosť, tehotenstvo – toto budú zmeny, ktoré budú veľmi vplývať aj na samotné dieťa.

Nemá zmysel teraz synčeka „vychovávať“ k väčšej samostatnosti. Nemá zmysel ho vopred odstavovať. Nepomôže vám to v ničom. Momentálne vám vzťahová výchova pomáha k jednoduchšej starostlivosti o synčeka, k tomu, aby ste mu omnoho lepšie rozumeli.

Keďže predpokladáte, že existuje možnosť, že vaše tehotenstvo bude rizikové, práve pre to by ste mali naplánovanie tehotenstva zvážiť do doby, kým bude vaše dieťatko o niečo väčšie. 34 rokov nie je vek, v ktorom by ste sa museli ponáhľať. Všetko má svoj čas, venujte teraz čas prvému dieťatku. Nejde len o dojčenie, ide aj o iné aspekty toho, čo dieťatku vaša prítomnosť poskytuje.

Najlepšie, čo v tejto situácii môžete urobiť, je podporiť, aby sa vytvoriť vzťah medzi vašim synčekom a ďalšou dospelou osobou, ktorá by sa potenciálne starala o dieťatko, ak by ste potrebovali lekársku starostlivosť (otec, babička...).

Ak by ste otehotneli a potrebovali by ste hospitalizáciu, človek, ktorý sa bude starať o dieťa, by s ním mal mať dostatočne hlboký vzťah. Synček tak prekoná odlúčenie od vás jednoduchšie. To, ako dobre tento čas prebehne, závisí od jeho skúseností so synčekom, od ich vzťahu, od toho, koľko času bežne so synčekom trávi a od tvorivosti opatrovateľa. Je možné, že niektoré situácie napriek tomu budú vo vašej neprítomnosti náročné. Situácia však bude o dosť iná, ako je teraz a navyše bude iná už len tým, že nebudete prítomná. Ak by ste medzičasom preventívne skúšali napr., či uspí syna babička, kým ste doma spolu s ním, bude to omnoho horšie, ako keď bude reálne situácia vyžadovať vašu hospitalizáciu. Deti sú veľmi vnímavé a dokážu sa prispôsobiť rôznym situáciám, v ktorých by ste si za normálnych okolností určite nemysleli, že to zvládnu.

Ale aj v najhoršom prípade, že by synček niektoré situácie bude zvládať ťažko, je dôležité si uvedomiť, že preventívne synčeka odstaviť už teraz, či po tom, čo sa vám vráti menštruácia, nič nevyrieši. Predčasné odstavenie je pre bábätko traumatizujúce bez ohľadu na to, či sa snažíme ho odstaviť v roku alebo v dvoch či neskôr, ak nie je dieťa ešte na odstavenie samo pripravené. Navyše je naozaj dosť dobre možné, že synček prípadné odlúčenie od vás, zvládne skutočne omnoho lepšie, než ste očakávali a po vašom návrate sa bude naďalej bez problémov dojčiť. 

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri