SK / CZ / UA / RU

Robim vsetko zle?

Otázka

Dobry den. Podla clankov ktore som citala na vasej stranke mam pocit ze robim vsetko zle. Mam 2-mesacnu dcerku. Rodila som cisarskym a kvoli problemom s nizkym cukrom dietata som prve 2 tyzdne dokrmovala umelym mliekom. Po 2 tyzdnoch sme nakoniec flasku odstranili a odvtedy sa vyhradne kojime. Prvy mesiac trpela aj kolikami ktore sme odstranili pomocov kvapiek pred kazdym kojenim no po prvom mesiaci sme mohli vysadit aj tie. Mame maly byt takze aj malu manzelsku postel tym padom dcerka spi vo svojej postielke ktoru mam prisunutu k mojej strane postele a bocnu mriezku postielky sklopenu cize akoby spala vedla mna. Nemame vanu takze ju kupem vo vanicke. Uz od narodenia jej vadilo byt na brusku a to aj v pripade ked som si ju chcela prilozit stylom koza na kozu. Nepaci sa jej tak a hned zacne plakat a odkopavat sa nohami. Ked si s nou sadnem a oprem bokom o seba tak neplace. Len ked lezi na mojej (aj na manzelovej) hrudi na brusku. Kojena je na poziadanie no neplace casto ze je hladna. Tak kazde 3-4 hodinky. Castejsie place ze je unavena a nevie zaspat. Uspavam ju budto vo vibracnom lehatku alebo v postielke alebo v kociari. Kupila som si aj nosic mei tai a pouzivam ho ked potrebujem ist niekam narychlo alebo ked potrebujem upratat cely byt aby som ju mala stale pri sebe a pocula ju. Ked velmi place a nevie zaspat pouzivam dudlik. Viem ze to nie je dobre ale ked je napapana ale unavena tak prso vypluva aj mlieko vypluva. Dudlik ju uspi a potom ho vypluje. Posledne 2-3 tyzdne zacala velmi slintat a davat si pasticku do ust. Myslela som si ze ju uz zacinaju srbiet dasna. Aspon to tak vyzeralo. Prsia ma nikdy neboleli ani bradavky. V noci sa dojci len raz a niekedy prespi aj celu noc vkuse. Teraz naposledy pribrala 500gramov za viac nez 2 tyzdne. Doktor povedal ze pribera primerane. Obcas ked sa koji tak pocut mlaskavy zvuk a prso jej vypadava ale nie pri kazdom kojeni. Zozaciatku pije pekne aj s pauzami bradicky no po par hltoch zacne coraz rychlejsie otvarat a zatvarat ustocka bez pauzy bradicky. Stlacam jej prsnik ked mam pocit ze saje ale nepije. To na chvilku pomoze ale potom musim vymenit prsnik. A to opakujem hlavne vecer pred spanim niekolko krat. Rano vsak staci raz z oboch prsnikov. Byvam v londyne a strasne by som chcela aby sa na nas prisla pozriet laktacna poradkyna ale tu som ziadnu nenasla a tieto anglicke midwifes su neschopne. Vsetky vase videa uz poznam naspamat a stale sa mi zda ze to nerobim spravne a bojim sa ze sa mi pomaly znizuje tvorba mlieka. Prosim vas pordate co mam robit? Mam nieco zmenit alebo tak ako to je je to v poriadku? Ospravedlnujem sa za tak dlhu otazku ale chcela som spomenut vsetko relevantne. Popripade keby ste poznali nejaku laktacnu poradkynu v londyne rada by som sa s nou skontaktovala. Dakujem za odpoved.

Tatiana | 30.06.2015, 20:25

Odpoveď

Milá Tatiana,

nemáme poradkyňu, ktorú by sme vám vedeli v Londýne odporučiť.

Ďakujeme za spomenutie všetkých dôležitých detailov. Vašu situáciu samozrejme nie je možné aj napriek množstvu informácií vo vašej otázke zodpovedne vyhodnotiť prostredníctvom internetu.

Z toho čo uvádzate o pití bábätka sa zdá, že viete rozlíšiť, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia a správne mu pomáhate so stláčaním prsníka získať viac mlieka pred tým, než ho preložíte na druhý prsník. Je typické, že bábätká potrebujú častejšie striedať prsníky vo večerných hodinách a doobeda sú často spokojné po dojčení z jedného prsníka. Toto môže súvisieť aj s tým, že matkám sa večer tvorí menej mlieka a bábätká potrebujú prsníky častejšie prestriedať, ale pravdepodobne je takéto správanie aj odrazom toho, že bábätko je už z celého dňa predráždené a je pre neho ťažšie zaspať, ako je tomu doobeda.

Dojčenie nie je len materské mlieko. Bábätko sa na prsníku dokáže upokojiť, dostať sa do stavu, v ktorom sa mu jednoduchšie zaspí. Zaspávanie na prsníku a spánok počas dojčenia je normálnou súčasťou dojčenia. Je úplne v poriadku, ak by sa bábätko dojčilo nielen preto, že je hladné, ale aj preto, že potrebuje zaspať. Skúste preto dcérke ponúkať prsník aj vtedy, keď plače, lebo je unavená. Pokúste sa zaspávaním na prsníku nahradiť aspoň niektoré zo spánkov, ktoré dcérka absolvuje mimo vás a zaspáva v lehátku, postieľke či kočíku. Rovnako je dôležité, že dcérka má prístup k prsníku počas noci. Nepotrebujete mať prirazenú k svojej posteli celú detskú posteľ, aj variant s prirazenou detskou postieľkou so sklopenou bočnicou vám môže dobre fungovať. Podstatné je, aby ste v noci fyzickou prítomnosťou mohli regulovať spánkové cykly bábätka a ono tak malo šancu sa v noci dobre dojčiť podľa svojich potrieb.

To, akou formou kúpete svoje bábätko, nijako nevplýva na dojčenie. Pokojne naďalej kúpte vo vaničke. Pre bábätko je dobré tráviť s ním čas v kontakte koža na kožu, ale tento kontakt nemusí prebiehať len formou položenia brucho na brucho. Môžete pokojne mať bábätko v kontakte koža na kožu, keď je opreté bokom k vám, alebo keď ho nosíte v nejakom nosiči. Taktiež si môže bábätko dať do kontaktu koža na kožu, keď zaspí, prípadne môžete ležať vedľa neho.

Cumlík ovplyvňuje to, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku a správne prisatie je kľúčom k tomu, aby bábätko získavalo dostatočný tok mlieka. Mľaskavý zvuk pri dojčení môže (ale nemusí) byť jedným z prvých prejavov toho, že toto sa začína diať. Je pochopiteľné, že v situácii, kedy neviete, ako dcérku upokojiť a ona veľmi plače a viete, že v minulosti v takejto situácii fungovalo použitie cumlíka, je lákavé ho dcérke dať a môže byť veľmi ťažko predstaviteľné ho nepoužiť a nájsť iné riešenie tejto situácie. Navyše aj dcérka si za ten čas mohla zvyknúť, že cumlík v tejto situácii dostane a môže pár dní pri snahe o zmenu spočiatku odmietať čokoľvek iné. Nevzdávajte sa pri prvom neúspechu, toto by stálo za to zmeniť. Možno nie zo dňa na deň, možno by spočiatku mohlo fungovať siahnuť po cumlíku len v najhoršom, kedy už naozaj neviete, ako inak situáciu riešiť. Možno by mohlo pomôcť zmeniť niečo na tom, čo sa deje pred tým, než sa dcérka takto veľmi nahnevá a je potom náročné ju utíšiť a uspať. Ak viete, že bábätko je už unavené a nepodarí sa ho uspať napr. pri nosení v mei-tai, skúste mu hneď, bez preťahovania času ponúknuť prsník a napríklad s ním pri dojčení chodiť alebo skákať na fitlopte. Skúste kombinovať faktory, ktoré bábätkám pomáhajú rýchlejšie zaspať – pohyb, monotónne zvuky popri dojčení alebo nosení. Či spojiť nosenie s dojčením a pohybom. Skúste si ešte prečítať túto odpoveď z poradne s užitočnými tipmi, ako sa pokúsiť cumlík odstrániť:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2677

Aj keď žijete v zahraničí, je možné sa skúsiť spojiť s niektorou našou poradkyňou, s ktorou by ste aspoň na diaľku mohli získavať podporu a povzbudenie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Možno by ste sa mohli porozprávať prostredníctvom Skypu. Je dosť dobre možné, že momentálne je zatiaľ dojčenie uspokojivé – že bábätko, ak sa prisaje, je na prsníku spokojné, pije, pomáhate mu získavať dostatok mlieka stláčaním prsníka a striedaním strán podľa potreby, že bábätko, ak púšťa prsník, tak nie je pri tom nervózne, uplakané a nahnevané. Na druhej strane, bolo by dobré aspoň na diaľku toto skúsiť vyhodnotiť s poradkyňou a okrem toho byť s poradkyňou v spojení aspoň kvôli tomu, aby ste mali partnera pri snahe odstrániť cumlík. Mnohé mamičky, ktoré si nevedia predstaviť, ako by zvládli starostlivosť o dieťa bez cumlíka v určitých situáciách, s dobrou podporou a povzbudením zrazu zisťujú, že vedia nájsť silu a odhodlanie to skúšať a podarí sa im to. Niekedy sa to nepodarí za pár dní, ale podarí sa to.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri