SK / CZ / UA / RU

6 dňové bábätko a váha

Otázka

Dobrý deň, mám 6 dňového syna zatial plne dojčeného, mám aj 2 a pol ročnú dcéru ktorú sa mi nepodarilo dojčiť iba na krátku chvíľu. Dnes bol u nás doma pediater pozrieť malého pýtal sa na kojenie, dohodli sme sa že poobede prídeme, bola zvedavá koľko váži malý pred a po dojčení. v pôrodnici schudol z pôrodnej váhy 3600 g na 3300 g, dnes váha pred dojčením ukázala 3620g s oblečením a plienkou, po nadojčení 3660, čiže vypil 40ml. sal trochu kratšie ako obvykle, doma je to predsa iné. dr. povedala že 40 ml pre 6 dňové bábätko je veľmi málo, že by mal vypiť min. 70 ml a že máme začať po dojčení ponúkať Umelé mlieko. dnes sme tak aj spravili aj ked mám pochybnosti, no malý sa z fľašky nevedel napiť ani to mlieko nepotreboval pravdupovediac, zaspal mi na rukách. je síce trochu viac spavý, akaždým ho musím budiť, kedže mal slabšiu žltačku, ktorá a pomaly ustupuje, no má pocikanú každú plienku, aj pekne kaká, má stolicu sfarbenú do žlta, nezvykne plakať iba ak si dostatočne neodgrgne. jedine dnes v noci som ho musela kojjiť cca 2 hodiny v jednom kuse, pretože bol stále hladný resp. nervvózny, nechcel zaspať, mala som už aj pociť prázdnych prsníkov, pred pár dňami boli úplne naliaté. prosím, ako mám vedieť či mu moje mlieko stačí, predsa sa obávam aby som mu neublížila, je potreba mu UM ponúkať alebo nie? stačí 6 dňovému bábätku 40 ml mliečka? prikladám ho cca každé tri hodiny alebo ak si to sám vyžiada...budem veľmi vdačná za odpoved, nakoľko neviem ako dalej, chcela by som dojčiť no nie za tú cenu aby mal malý problémy. dakujem, Barbora

Barbora | 17.07.2015, 10:40

Odpoveď

Milá Barbora,

zachovať výlučné dojčenie bez použitia umelého mlieka je veľmi dôležité, ak sa to dá. Navyše vaše bábätko je veľmi maličké, a preto sa dajú urobiť v dojčení také úpravy, aby mohlo byť výlučne dojčené a získavalo dostatok. materského mlieka a prospievalo. Nedávajte umelé mlieko bezdôvodne.

Na základe vašej otázky sa však celkovo otázne, či vôbec vaše bábätko potrebuje získavať viac mlieka. Píšete, že vaše bábätko kaká, ciká, ak sa dá spoľahnúť na váhu, tak bábätko 6 dní po pôrode pribralo späť na pôrodnú hmotnosť. Toto všetko naznačuje, že bábätko prijíma dostatok mlieka.

Jediný údaj, ktorý vo vás neopodstatnene vzbudil obavy, je preváženie bábätka pred a po dojčení. V tejto súvislosti je dobré vedieť, že:

1. Sama píšete, že bábätko v ambulancii nepilo tak, ako by typicky pilo doma.

2. Dojčenie nie je to isté, čo kŕmenie umelým mliekom. Je možné, že fľašou bábätko vypije aj 70 ml na jedno kŕmenie na šiesty deň po pôrode. To však neznamená, že dojčené bábätko vypije alebo má vypiť také isté množstvo. Pri dojčených bábätkách dokonca nie je vhodné, aby pili obrovské množstvá mlieka naraz.

2. Skúška dojčenia vážením predpokladá, že bábätko sa dojčí iba pre príjem mlieka a pri každom dojčení vypije približne rovnaké množstvo mlieka. A to nie je pravda. Bábätko sa môže chcieť dojčiť napr. preto, že mu je teplo. Alebo preto, že potrebuje zaspať. Dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko, dojčenie je regulátor fyziologických funkcií dieťaťa – dýchania, srdcovej činnosti, spánkových cyklov. Pri rôznych časoch môže vypiť rozličné množstvá mlieka a to je úplne v poriadku.

3. Váženie pred a po dojčení poskytuje len veľmi hrubý odhad skutočného množstva mlieka, ktoré bábätko vypilo. Štúdie ukazujú, že výsledky sa môžu líšiť až o 30 ml (nahor aj nadol).

Prečítajte si, čo o „skúške dojčenia“ vážením píše pediater a odborník na dojčenie dr. Jack Newman: „Skúška dojčenia je skvelý príklad ako pseudoveda ovláda zdravý rozum. Vykoná sa odvážením dieťaťa tesne pred a tesne po dojčení. Aký je normálny príjem dojčeného dieťaťa na jedno kŕmenie na 10. deň, na 20. deň, na 30. deň? Nie sú o tom vedecké dôkazy. Je to príklad mentality kŕmenia z fľaše. A ako sme si istí správnym nastavením váh? Môže dôjsť k navýšeniu alebo naopak k podhodnoteniu až o 30 ml. Nejedna mamička sa pri opakovanom vážení prekvapí, že dieťa váži po dojčení menej ako pred dojčením.“

Ak sa vám prsníky nenalievajú, to samo o sebe ešte nič neznamená. Rozhodujúce je to, ako bábätko pije z prsníka. Pozorovanie toho, čo robí bábätko pri dojčení, je kľúčové pre posúdenie výdatnosti dojčenia. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Z týchto videoukážok sa naučte rozlíšiť, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia a odpozorujte, ako toto vyzerá pri vašom bábätku. Ak by ste to chceli mať jednoduchšie, zavolajte si domov poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Spoločne s poradkyňou pravdepodobne zistíte, že bábätko pije dostatok mlieka a všetko je v poriadku.

Ak by to tak však skutočne nebolo, dá sa urobiť veľa krokov pred tým, než by ste použili dokrmovanie umelým mliekom. Toto by malo byť až posledné riešenie, keď sa urobilo množstvo krokov pred tým, ktoré dokážu zvýšiť príjem mlieka priamo pri dojčení:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri