Zakazali mi dojcit - hypertyreoza

Iva M.    01.10.2015, 15:17

Dobry den, velmi Vas prosim o radu. Velmi som schudla a mala som aj ine problemy a vdaka tomu mi nahodou zistili hypertyreozu, zvysenu produkciu stitnej zlazy. Predpisali mi Pyridoxin, Vasocardin a Thyrozol a naordinovali okamzite ukoncenie laktacie. Dcerka ma necelych 15 mesiacov ale hlavne v noci je na prsnik velmi naucena. Mne to vyhovuje, sme v uplnej symbioze. Prosim Vas o radu, skutocne su tie lieky tak hrozne, ze by v dcerke mohli vyvolat znizenie cinnosti jej stitnej zlazy? Dakujem Vam za akukolvek radu. Iva

Milá Iva M.,

všetky lieky, ktoré vám odporučili užívať, je bezpečnejšie užívať popri dojčení. Z hľadiska dojčenia je možné bez obáv používať pyridoxín, nehovoriac o tom, že tento vitamín sa priamo odporúča užívať dojčiacim matkám napr. ako terapia syndrómu bielej bradavky a sú s ním dlhodobé skúsenosti pri používaní u dojčiacich mamičiek. To isté sa týka Thyrozolu, môžete pokračovať v dojčení. Navyše je dosť dobre možné, že po úvodnej vyššej dávke vám neskôr dávku opäť znížia. Ani dávka, ktorú uvádzate, sa v štúdiách neukázala byť problémom pri dojčení. Ak by ste sa veľmi chceli uistiť, že je všetko v poriadku, môžete po nejakej dobe od začiatku užívania dať skontrolovať TSH, T4 a T3 svojmu bábätku, aby ste videli, že výsledky budú bez zmien. Vasocardin je zo skupiny betablokátorov pre dojčiace matky jedným z najvhodnejších liekov. Vaša terapia neovplyvní štítnu žľazu ani srdcovú činnosť vášho bábätka. Aj vzhľadom na riziká predčasného odstavenia pre zdravie dcérky aj pre vaše zdravie, je bezpečnejšie v dojčení pokračovať tak, ako ste zvyknuté a ako vám to vyhovuje.

Prečítajte si k tomu aj tieto informácie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zakazali mi dojcit - hypertyreoza