SK / CZ / UA / RU

Pitie MM z flašky len počas spánku

Otázka

Dobrý deň, mám 5 mesačnú dcérku, ktorá papá materské mliečko cez fľašku ale len keď spinka. Do 6 týždňa bola kojená a potom začala odmietať prsník, ževraj preto že mala krátku uzdičku. Preto sme boli nutený prejsť na fľašku dokým sme prišli na príčinu, ale bohužiaľ potom sa už nechcela prisať. Dojčenie bolo tiež lencpočas spánku a ostalo to aj dodnes cez fľašu. Čím je staršia tým menej spinka a máme problém ju nakrmiť, lebo keď sa zobudi počas papania v tom momente fľašku vypľuje alebo sa s ňou hrá.Nepotiahne ani za svet aj keby bola vyhladovaná nedostanem do nej ani kvapku. Skúšala som vymeniť aj cumľe,aj fľašku. Krmila som ju aj v sede a nič. Dokonca som jej namočila cumeľ aj do cukru. Kontaktovala som aj LP ktorá mi povedala že je to bojkot deťatka a poradila mi vašu stránku http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/. Zintenzívnila som fyzický kontakt s dieťaťom, ale nejak to nepomáha, jedine sa mi zvýšila tvorba mliečka čo som aj rada. Neviem čo mám robiť a ako ju naučiť papať z fľašky. Je to čoraz horšie, niekde radili aj príkrmy ale na te má ešte čas nejaví o ne záujem. Ďakujem za radu.

Soňa | 20.10.2015, 11:33

Odpoveď

Milá Soňa,

ak správne rozumieme tomu, že vaša dcérka je ochotná kŕmiť sa len z fľaše a kŕmi sa len počas spánku, potom je dôležité poznať aj ďalšie detaily vašej situácie, ktoré v otázke nespomínate a pre ktoré je jednoduchšie riešiť túto situáciu osobne s poradkyňou pri dojčení.

Najmä je dôležité vedieť, ako bábätko priberá a prospieva (pri vašej otázke je rozdiel medzi tým, či bábätko priberá a prospieva alebo nie - v oboch situáciách by bolo riešenie odlišné). Pokiaľ sa vám darí dosiahnuť to, že dieťatko získava dostatočné množstvo materského mlieka na to, aby bolo dostatočne hydratované (spoznáte podľa toho, že má číry až žltkastý moč bez zápachu) a dostatočne priberá, potom pokračujte v tom, čo robíte – ponúkajte bábätku fľašu vtedy, keď je v polospánku, trávte s dcérkou veľa času v kontakte, noste ju, uspávajte ju v takomto kontakte, aby ste vedeli využiť chvíle, kedy sa dostáva do polobdelého stavu a mohli ste ju nakŕmiť. Ak je nutné dcérku nakŕmiť počas bdelého stavu, skúšajte to v rôznych neobvyklých polohách, počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte, pri prechádzke vonku...

Ak sa nepodarí dcérku nakŕmiť, nie je dôvod nevyskúšať príkrmy. Jedávajte spoločne s dcérkou a nechajte na ňu, nech si vezme jedlo, ak má záujem experimentovať. Príkrmy môžu navyše zvýšiť ochotu dcérky byť trpezlivejšia pri snahe nakŕmiť ju. Okrem toho sa ešte stále oplatí tráviť s dcérkou nejaký čas aj v kontakte koža na kožu a vzhľadom na to, že naďalej udržiavate dostatočnú tvorbu mlieka, je možné, že dcérke sa bude chcieť prisať a dojčiť sa. Prirastenú podjazykovú uzdičku má zmysel riešiť a to aj v prípade, že dcérka sa už nie je ochotná prisávať k prsníku, jednak preto, že uvoľnenie uzdičky môže zvýšiť šance, že sa ešte niekedy prisaje a navyše je toto dôležité aj z iných hľadísk (napr. logopedického), ale okrem toho existuje aj možnosť, že komplikované kŕmenie fľašou, ktoré teraz popisujete, môže súvisieť aj s tým, že dcérka skutočne vníma pohyb jazýčkom ako nepríjemný, až bolestivý a môže odmietať nielen dojčenie, ale aj kŕmenie fľašou.

Dávajte teda každodenne dcérke šancu aj na to, aby sa prisala na prsník - možno vám prekvapí tým, že sa znedazdajky prisaje.

Ak by ste mali problém s priberaním a prospievaním bábätka, tak potom toto potrebujete riešiť s pediatrom.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri