SK / CZ / UA / RU

Zvýšená kazivosť zubov počas dojčenia

Otázka

Dobrý deň, odkedy som otehotnela s prvým synom (pred 4 rokmi) začali sa mi veľmi kaziť zuby, zhoršilo sa to počas dojčenia (kojila som rok a pol) ale ešte sa to dalo zvládnuť...pri druhom synčekovi (má jeden rok, stále intenzívne vo dne v noci kojený :) ) sa to oveľa, oveľa zhoršilo.... Môj zubár mi povedal, že nie je to len kvôli tomu, že kojím, ale že zdá sa, že je to podstaný faktor....neodhováral ma od kojenia, ani by som neprestala....ale neviem čo s tým robiť...na druhej strane, ani bez zubov by som nerada ostať...pri prvom synovi šiel von jeden, pri druhom dva zuby a vyzerá to že pôjde aj tretí... Zuby sa mi úplne a doslova rozpadávajú...zjem obyčajný chlieb a chraps, polovica stoličky von.... V lekárni som bola, dali mi tento produkt https://www.drmax.sk/dr.max-calcium-osteo-120cps/ , lenže je tam písané, že nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy...ako väčšina prípravkov v podstate....má sa brať 2x denne, beriem len jednu - dve za týždeň...no len či to má nejaký efekt, neviem....odporúčali mi aj makový olej. Ze vraj v malom množstve ho môžu aj dojčiace matky.... Rada by som vás poprosiť o radu, ako si s týmto problémom poradiť, viem, že nie som prvá ani posledná... :) no na protézu ešte mladá :D Dakujem vám veľmi pekne a prajem pekný deň... Michaela

Michaela H. | 17.12.2015, 00:37

Odpoveď

Milá Michaela,

situácia, ktorú popisujete, nie je to, čo bežne popisujú mamičky dojčených detí vo veku vášho dieťaťa. Je úplne realistické, aby ste počas dojčenia prijímali dostatok vápnika. Navyše vápnik sa v tele dojčiacej ženy využíva ešte lepšie, ako keď nedojčí. Ak chcete túto situáciu riešiť zvýšením príjmu vápnika, skúste si pozrieť, na ktoré potraviny sa z hľadiska prísunu vápnika môžete sústrediť, a ak chcete, užívajte výživové doplnky s obsahom vápnika. Prípravok, ktorý uvádzate, môžete bez obáv užívať. 

Ale zdravé zuby nie sú len otázka vápnika (či iných vitamínových doplnkov, ktoré spomínate). Existuje množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú zdravie zubov. Ak sa ohľadne svojich zubov cítite tak, ako píšete, najlepšie, čo môžete urobiť, je pokračovať v dojčení a navštíviť dobrého zubára a dobrého zubného hygienika a poradiť sa o starostlivosti o svoje zuby. Existujú spôsoby, ako pomôcť vašim zubov aj popri dojčení.

Za bežných okolností je dobré vedieť, že aj podľa dokumentu Európskej únie o výžive dojčiat a batoliat si tehotenstvo a dojčenie nevyžadujú žiadny špeciálny prístup k výžive, ktorý by sa odlišoval od odporúčaní pre všeobecnú populáciu. Dojčenie nekladie na dojčiacu matku nejaké mimoriadne výživové nároky. Ľudia často majú dojem, že dojčenie matku "vysáva", a to nie je pravda. Množstvo zmien v organizme ženy v čase dojčenia je možné pripísať na vrub nárokom, ktoré na ženu kladie starostlivosť o dieťa, nedostatok spánku, vyčerpávajúci kolobeh činností, ktoré žena počas dňa vykonáva.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri