SK / CZ / UA / RU

Návaly tepla

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo máte skúsenosti s návalmi horúčav počas dojčenia. Menštruácia mi došla v trinástom mesiaci po pôrode. Prišla trikrát za sebou presne na 28 dní. V dojčení som pokračovala a aj pokračujem takmer každé tri hodiny. Môj teraz už 18 mesačný syn aj je 3-4 krát do dňa, hoci nemáme dávky. Potom veľká pauza, tehotenské testy negatívne a menštruácia došla až na 8. týždeň, teraz mi už zase mešká 7. týždeň. Odkedy je môj cyklus nepravidelný zažívam aj návaly tepla, sú takmer neznesiteľné, prídu počas dojčenia ale aj hocikedy cez deň a noc. Najradšej by som sa z kože vyzliekla. Krvné testy na hormóny sú vraj v poriadku. Stretli ste sa s niečím takým? Prejde to samo, alebo si mám vyžadovať nejaké vyšetrenia? Možno ešte dodám, že ako celiatička som veľmi chudá a mám nízke percento tuku. Vopred ďakujem a prajem krásne Vianoce Silvia

Silvia Mihokova | 20.12.2015, 23:16

Odpoveď

Milá Silvia,

dojčiace matky dostávajú menštruáciu priemerne okolo 14 – 17 mesiacov po pôrode. Prvé tri cykly po návrate menštruácie bývajú typicky nepravidelné a hormonálne nestabilné.

Ostatné informácie, ktoré uvádzate, nie je jednoduché vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Mnohé ženy totiž majú medzimenštruačné krvácanie, ktoré v skutočnosti nie je dôsledkom ovulácie (alebo ovulačného javu), a ak by toto bol váš prípad, potom menštruácia nemešká. Ak by však skutočne krvácanie, ktoré zažívate, bola menštruácia, potom predĺženie prvej, folikulárnej fázy cyklu a oddialenie ovulácie (a tým aj menštruácie) je najčastejšie dôsledkom stresu.

Výsledky krvných testov je dôležité vyhodnocovať s ohľadom na to, v akej fáze cyklu vám bola krv odobratá. Nie je možné ich vyhodnocovať na základe kalendára, bez toho, aby ste vedeli, v ktorej fáze cyklu ste, ktorý deň po ovulácii alebo či ste ešte pred ovuláciou. Inak nemajú žiadnu výpovednú hodnotu.

Ak pociťujete návaly horúčav, jedno z možných vysvetlení je nedostatočná odpoveď organizmu na snahu naštartovať ovuláciu. Ak by to tak bolo, typicky by menštruačný cyklus bol predĺžený, tak, ako to pozorujete. A ani jeden z týchto prejavov nie je spôsobený dojčením. Dojčenie už vaše cykly neovplyvňuje, preto sa vám menštruácia vrátila. To, že pravdepodobne vás cyklus nie je hormonálne úplne vyvážený, nesúvisí s dojčením a dojčenie túto situáciu nespôsobuje. Pokračujte v dojčení tak, ako doposiaľ.

Vo vašej situácii by sme vám odporúčali začať svoj cyklus sledovať metódou, ktorú sa môžete naučiť prostredníctvom stránok www.plodar.sk. Takto budete môcť rozumieť tomu, ako váš cyklus funguje a ktoré jeho oblasti by možno bolo potrebné z lekárskeho hľadiska riešiť a zlepšiť.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri