SK / CZ / UA / RU

Tehotenstvo a dojčenie (strata mlieka?)

Otázka

Dobrý deň, mám 19-mesačného synčeka, ktorého stále dojčím, už len síce 2-3 krát denne, ale predsa. Momentálne som v 23.týždni tehotenstva. Asi pred tromi týždňami som si všimla, že synček skončí s dojčením úplne v pohode a dosť skoro. Napadlo mi vyskúšať, či mám mlieko, ale keď som si skúsila stláčať prsník, tak som zistila, že mi mlieko netečie. (Predtým keď som to skúsila, tak mi samozrejme tieklo, aj synček bol dlhší čas na prsníku.) Chcela by som sa opýtať, či je to normálne. Chystám sa totiž naďalej dojčiť svojho synčeka, a samozrejme chcem dojčiť aj svoje ďalšie bábätko, ktoré sa čoskoro narodí. Prepadla ma obava, či som stratila mlieko, alebo čo sa vlastne stalo. Nepodarilo sa mi nájsť odpoveď na túto otázku, tak by som Vás chcela poprosiť o vysvetlenie, či je toto normálny stav a po pôrode sa mi mlieko znova rozbehne, alebo čo sa vlastne stalo. Ďakujem pekne. Lucia

Lucia | 29.12.2015, 12:50

Odpoveď

Milá Lucia,

stlačením bradavky a pozorovaním toho, či z nej tečie mlieko, sa nedá spoľahlivo zistiť, či dieťatko získava mlieko, keď je prisaté na prsníku. 

Vôbec sa neobávajte, toto, čo opisujete, je normálne v tehotenstve, pokojne synčeka dojčite aj naďalej a po pôrode sa vám mlieko bude tvoriť normálne.

V tehotenstve sa pod vplyvom tehotenských hormónov prirodzene znižuje tvorba mlieka a neexistuje spôsob, ako ju zvýšiť. Na druhej strane, v tehotenstve sa kolostrum tvorí vždy, hoci to nemusíte byť schopná vidieť prostredníctvom stlačenia bradavky.

Na druhej strane dojčenie je omnoho viac ako len príjem materského mlieka, a ak by bol synček sa ochotný dojčiť, dojčite bez ohľadu na to, aké množstvo mlieka pri tom vypije. Je možné, že v rozličných úsekoch tehotenstva sa mlieka tvorí rozličné množstvo, ale to, koľko mlieka sa tvorí nie je predvídateľné ani ovplyvniteľné a nemusíte naozaj robiť nič špeciálne. Avšak akékoľvek množstvo mlieka je vzácne a pre vášho synčeka dôležité. Ak by sa synček teraz začal dojčiť menej často alebo sa prestal dojčiť úplne, je veľká šanca, že sa bude znova dojčiť po pôrode.

Prečítajte si aj náš článok o dojčení v tehotenstve:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri