SK / CZ / UA / RU

Zvýšenie tvorby mlieka

Otázka

Dobry den, opat sa na vas obraciam s prosbou o zvysenie tvorby mlieka. Mam 13 mesacneho synceka ktoreho som dojcila3x denne a 2x v noci. Vcera som si uz vsimla, ze stracam rapidne mlieko v oboch prsnikoch. dnes je to uz takmer trvale, 3x potahal a dost. Aj pri stlacani prsnika mliecko uz netecie. Prekonali sme mnozstvo laktacnych kriz ale aj napriek tomu ( vdaka vasim radam) som ho doteraz dojcila a obaja sme boli velmi stastni. Som velmi nestastna pretoze si neviem predstavit ako bude syncek zaspavat bez prisatia a co ideme robit v noci, kedze sa casto budi a prsnik to vzdy istil aby sa upokojil a zaspinkal. rada by som vedela co mohlo sposobit tak nahly pokles tvorby mlieka ??? Chora som nebola, neberiem ziadnu antikoncepciu ani ine lieky, menstruaciu mam pravidelnu kazdy mesiac od ukonceneho sestonedelia (takze v tomto by som problem nevidela....prave vzdy v case menstruacie som mala vynikajucu tvrobu mlieka) Dakujem Vam za radu. R

Renáta | 05.01.2016, 02:32

Odpoveď

Milá Renáta,

jednou z možností, ako vo vašej situácii dosiahnuť zlepšenie, môže byť zvýšenie tvorby mlieka prostredníctvom rozličných krokov opísaných dolu v materiáloch ako aj užívanie prostriedkov na zvýšenie tvorby mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Na vašu otázku však nie je jednoduché odpovedať prostredníctvom internetu. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak je potrebné, aby sa zlepšilo správanie vášho dieťatka na prsníku a zvýšila sa tvorba mlieka, urobte tieto kroky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

potom je dôležité spoločne s poradkyňou urobiť kroky, ktoré článok ďalej popisuje – najmä zvýšiť tvorbu mlieka a prilákať bábätko späť k častému dojčeniu. Za posledné obdobie, ktoré opisujete, je zrejmé, že dojčenie bolo pomerne málo časté a toto znížilo tvorbu mlieka. Stojí za to, aby ste intenzívne urobili kroky, ktoré by viedli k častejšiemu a výdatnejšiemu dojčeniu, pretože ste na prahu obdobia, keď sa vaše dieťatko potom už bude dojčiť aj bez ohľadu na tvorbu mlieka.

Bolo by dobré znovu prejsť tieto body:

- nepoužívať cumlík, fľašu, klobúčiky

- vyhodnotiť ďalšie faktory, ktoré znižujú tvorbu mlieka, napr. prirastenú podjazykovú uzdičku

- vyhodnotiť, aké kroky ste podnikli v minulosti, keď – ako popisujete – ste prekonávali „laktačné krízy“

- zitenzívnenie fyzického kontaktu matky s bábätkom – spoločné spanie, tráviť čas v kontakte koža na kožu, nosenie v šatke alebo v nosiči

- dojčenie neodmietať a ponúkať - ak si ho samo nepýta, tak, aby bolo dojčené dostatočne často a dostatočne výdatne; snaha dostať sa na čo najmenší počet dojčení za deň, prípadne snaha odstrániť nočné dojčenie skôr, ako je na to dieťa pripravené, niekedy môže vyústiť v predčasné odstavenie dieťaťa

- ak sa počet dojčení príliš zníži, hľadať príčinu, odstrániť ju, pracovať na zvýšení počtu dojčení

Z vašej otázky vyplýva, že už dlhšiu dobu sa vaše bábätko dojčí 3x denne a 2x v noci. Z toho vyplýva, že mnohé z vyššie uvedených krokov sa pravdepodobne prestali realizovať. Aj v tejto situácii je možné urobiť kroky, ktoré vám môžu pomôcť zvýšiť tvorbu mlieka a prilákať dieťatko naspäť k dojčeniu. Pri týchto krokoch by ste mali spolupracovať s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste dostali na mieru šité odporúčania.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri