SK / CZ / UA / RU

Spanie na prsniku

Otázka

Dobry den. Moja dcera ma pol roka. Od narodenia bola dojcena a uz takmer mesiac prikrmujem zeleninou a pod. Mnozstvo dojcenia som nezmenila v podstate to je na poziadanie. Zo zaciatku mi mala po dojceni kludne zaspala sama. Raz mala horucku a zaspala mi na prsniku a odvtedy uz inak zaspavat nechce. Cca tri mesiace uz. V kociku mi von ako tak pospi no nie vzdy mam cas sa dlho prechadzat. Doma ju inak neuspim Len na prsniku. Akonahle ju odpojim je hore. Tak s nou pobudnem podla potreby nech si kusok pospi. Vecer po papani trva uspavanie hodinu aj viac kym sa neududka. Potom ju prekladam do postielky. To uspavanie je hrozne unavne, vzdy si potrebujem pred spanim porobit co som cez den nestihla ale takto to je nemozne. A po kazdom dojceni si oplachujem bradavky vodou pretoze ma po takom dlhom case dost stipu. Co s tym stipanim a uspavanim prosim vas? Dakujem.

Katarina | 12.02.2016, 10:09

Odpoveď

Milá Katarína,

spánok bábätiek sa časom mení a často sa stáva, že v neskorších mesiacoch po pôrode mnohé bábätká sú schopné zaspať len pri dojčení. Toto je súčasťou dojčiaceho správania mnohých bábätiek. Raz sa to zmení. Každé dieťatko sa raz naučí zaspať samo a nie je potrebné pre to nič zvláštne robiť.

Vo vašej situácii je možné urobiť niektoré kroky pre to, aby ste túto situáciu zvládali jednoduchšie:

1. spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyriešili štípanie bradaviek. Dojčenie by nemalo bolieť alebo byť nepríjemné. Ak ho tak pociťujete, deje sa niečo, čo je potrebné riešiť. Spoločne s poradkyňou prejdete možné príčiny takejto bolesti a spôsoby, ako ich odstrániť:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Je dôležité, aby ste dojčenie nevnímali ako nepríjemné, zvlášť, ak vaše bábätko potrebuje dojčenie často alebo dlho, ako mnohé bábätká. Oplachovanie bradaviek nie je potrebné a ani vhodné, v tejto situácii vám nijako nepomôže zlepšiť stav bradaviek, práve naopak.

2. spoločne s poradkyňou môžete prejsť spôsoby, ako spojiť potreby bábätka s takou starostlivosťou oňho, v ktorej nebudete musieť zanedbávať ani svoje potreby.

Mnohé mamičky riešia podobnú dilemu, ako vy – ako sa starať o bábätko tak, aby mohli pri intenzívnej starostlivosti o dieťa niečo robiť a viaceré z nich zisťujú, že dokážu dojčenie využiť v tomto smere vo svoj prospech. Pozrite si napr. tieto fotoknihy, zobrazujúce starostlivosť o dve malé dojčené deti:

Aj s deťmi sa to dá
Aj deťmi sa to dá 2

Používanie šatky alebo nosiča vám pomôže mať voľné ruky a pritom sa intenzívne starať o svoje bábätko. V tomto úväze šatky sa napr. dojčiť s voľnými rukami:

https://www.youtube.com/watch?v=7LIqMdFb2JE

Nájdite si vo svojom meste poradkyňu, ktorá vedie takúto skupinu a zúčastnite sa stretnutia.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

V tejto skupine zažijete niečo, čo vám môže pomôcť vidieť vašu situáciu v inom svetle, a dodá vám to množstvo energie pokračovať v dojčení ďalej. Môžete sa spýtať poradkyne a mamičiek zo skupiny na ich tipy a skúseností pre riešenie týchto situácií, ktoré vám dajú nové informácie a povzbudenie.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri