Půst 5M plně kojeného děťátka před a po operaci

Lucie Měsíčková    26.02.2016, 07:25

Dobrý den, prosím o radu. s mou 5M dcerkou, která je plně kojená, máme v pondělí nástup do nemocnice, operace pupeční kýly proběhne v úterý ráno, nevím, přesně v kolik. Od půlnoci z pondělka na úterý až do cca 20hodin v úterý nebude moct být kojená. před operací nic. a po operaci po lžičkách čaj (na který není vůbec zvyklá). 20hodin mi přijde jako strašně dlouhá doba. Říkají mi, že by tím,že bude mít MM, mohla "zaspirovat" a udusit se. tento dlouhý půst bych chápala u pevné stravy, ale u tekutého MM? Díky za odpověď

Milá Lucie,

čo sa týka dojčenia pred operáciou - na túto tému dostanete rozporuplné informácie. Mnohé z nich pochádzajú buď z nepochopenia materského mlieka a jeho zloženia alebo z toho, že ak sa matka dozvie, že nemá dojčiť od polnoci pred operáciou, tak sa predpokladá, že človek odvtedy spí, ale neuvažuje sa o tom, že dojčené deti sa v noci budia a chcú byť dojčené.

Materské mlieko sa z tohto hľadiska považuje za "čistú tekutinu", a preto je možné dojčiť do času 2 hodiny pred operáciou (hoci toto nie je niečo, čo vám musia uznať). Tie dve hodiny bezprostredne predchádzajúce operácii skúste prežiť tak, že dieťatko zabavíte, pripravte si špeciálne na tento účel niečo, čo by ho zaujalo. Na túto tému existuje dostatok štúdií.

Po operácii môžete dojčiť hneď, ako dieťatko bude mať chuť a vyjadrí záujem o dojčenie. Nemusí byť predtým schopné vypiť nič iné. Nie je potrebné skúšať, či dokáže vypiť čaj z lyžičky. Ak má záujem dojčiť sa a prisaje sa a bude piť, tak dokáže koordinovať všetko potrebné na to, aby aj piť mohlo. Dojčenie po operácii mu najviac zo všetkého pomôže od bolesti i strachu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Půst 5M plně kojeného děťátka před a po operaci