SK / CZ / UA / RU

Satie palceka

Otázka

Dobry den. Moj 13 tyzdnovy plne dojceny syn si velmi rad saje palcek. Hned ako to zacalo (ked mal 9-10 tyzdnov) snazila som sa palcek nahradit prsnikom, ale nefungovalo to. Prsnik chce len ked je naozaj hladny, zatialco palcek ma na upokojenie (ked ho napr. pali zaha, lebo vela vygrckuje) a niekedy aj na zaspatie. Je mi to velmi luto, lebo pri zaspavani som vzdy s nim v posteli a prsnik ma k dispozicii nonstop, on ho ale nechce. Napapa sa, zaspi na nom ale po chvili sa preberie a da si do ust palcek. Akonahle mu palcek vyberiem a chcem nahradit prsnikom (aj ked druhym plnym) bud ho ani neskusi alebo ho vypluva, je nepokojny a znovu sa upokoji az na palceku. Viem ze by mohlo ist aj o strajk v kojeni a problem s pomalsim tokom mliecka, kedze na zaciatku som mlieka mala az privela a teraz sa tok upravil. Ako ale dosiahnut odporucane castejsie prikladanie ked on si vystaci s palcekom? Kojime kazde 2,5-3,5h cez den i v noci. Cez den je na prsniku len cca 5min, v noci 5-15min. Takto rychlo sa napapa skoro od narodenia, zatial pribera pekne (z 3600g pri narodeni na 6000g v 9tyzdni a 6400 v 12tyzdni). Co robim zle? Ako mam postupovat, aby palcek nesal? Co robit aby mi kvoli tomu neklesla tvorba mlieka? Takto sa to taha uz tri tyzdne.

Andrea | 14.03.2016, 00:18

Odpoveď

Milá Andrea,

je možné, že táto situácia bude nejakú dobu pretrvávať. Ak by s dojčením bolo všetko v poriadku, tak pokračujte v tom, čo robíte. Nemusíte to siliť v situáciách, keď je to náročné. 

Bolo by vhodné pozrieť sa na dojčenie spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili výdatnosť dojčenia a správanie sa bábätka pri dojčení. Mnohé z detí, ktoré nie sú spokojné pri dojčení si začnú cmúľať palček alebo pästičku výraznejšie a intenzívnejšie než je to bežné pri bábätkách, ktorí si sajú pästičku ako súčasť vývoja. Ak nie je tok mlieka dostatočný a bábätko nepije dostatočne, mnohé bábätká si nahrádzajú satie na prsníku satím pästičky alebo palčeka. Je pre ne typické, že sa odťahujú pri dojčení, a následne si dajú do pusinky pästičku. Či sa toto týka vašej situácie, nie je možné odhaliť prostredníctvom internetu. Ak by sa skutočne ukázalo, že ide o prvé príznaky toho, že bábätko nie je spokojné s tokom mlieka na prsníku, spolu s poradkyňou budete postupovať podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Medzičasom, kým sa stretnete s poradkyňou pri dojčení, môžete robiť tieto opatrenia zintenzívňujúce fyzický kontakt s bábätkom (a tým sa vytvárajú príležitosti pre častejšie dojčenie):

• Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri