SK / CZ / UA / RU

Užívanie panadolu počas kojenia

Otázka

Dobrý deň! mám 23mesačnú dcérku, ktorá je kojená. Chcela by som Vás poprosiť o radu, trhali mi zub a mam veľké bolesti, beriem aj antibiotika rovamycine, ale moja otazka znie : kľkokrát si možem daď panadol od bolesti, iba raz za deň? tak mi bolo povedane...a este otazočka, vyrazne sa mi znižila tvorba mlieka, vyplachujem šalviou, može to byť dovod? ďakujem!

Erika | 22.03.2016, 16:27

Odpoveď

Milá Erika,

panadol môžete užívať v takom dávkovaní, ako je určené v príbalovom letáku ako odporúčaná dávka pre dospelého človeka. Nemusíte obmedzovať jeho používanie iba na 1x denne. Taktiež si môžete dať ibuprofén.

Vyplachovanie úst šalviou by nemalo spôsobiť zníženie tvorby mlieka, pri takomto podávaní nedostanete terapeuticky významné množstvá.

Ak máte obavy o tvorbu mlieka, môžete svoju situáciu prekonzultovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa spoločne pozreli na to, na základe akých pozorovaní či pocitov máte dojem, že sa tvorba mlieka znížila a najmä – ako na to reaguje dieťatko, pretože vo veku vašej dcérky by už zníženie tvorby mlieka nemalo predstavovať pre dojčenie žiadne riziko, 2-ročné dieťa sa už vysoko pravdepodobne bude dojčiť bez ohľadu na tvorbu mlieka a tak pravdepodobne nie je potrebné urobiť nič viac, než len pokračovať v dojčení. Ak by to však bolo potrebné, je možné aj v tomto veku po pôrode tvorbu mlieka zvýšiť.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri