SK / CZ / UA / RU

Dojcenie a chuť do jedla - nove

Otázka

Dobrý deň Pred pár dňami som Vám poslala otázku s názvom Dojcenie a chuť do jedlá. Za rýchlu a vycerpavajucu odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem. To co ste mi v nej napísali som sa však už na Vašej stránke dočítala v mnohých iných otázkach a je mi to jasné. To co mi nie je jasné a na co som nedostala odpoveď je - prečo by dieta malo mať chuť do jedla aj keď ma plne bruško mlieka? (Keďže uvádzate ze dojcenie nemá vplyv na chuť do jedla). Ja ak sa napijem mlieka a potom chcem jesť som prirodzene menej hladná ako keď mlieko nepijem. Prečo by to u dojceneho dieťaťa nemalo platiť? Prečo ak sa bezprostredne pred obedom napije mlieka to nezníži jeho chuť do jedla? Vašim informáciám dôverujem ale chcela by som vysvetlenie keďže tomuto naozaj nerozumiem. Dakujem

Martina | 23.03.2016, 15:15

Odpoveď

Milá Martina,

asi najjednoduchšia odpoveď na vašu úvahu je tá, že deti jedia jedlo, pretože to pre ne predstavuje vývojový míľnik. A aj množstvo iných detí, ktoré sú dojčené a majú "bruško plné mlieka" sa o jedlo zaujímajú a jedia ho. Navyše v tomto veku deti nepijú také množstvo materského mlieka, že by sa im do bruška už nič iné nezmestilo.

Je pomerne logické, že dieťa, ktoré je dojčené, získava z dojčenie množstvo výživy a kalórií, ale to neznamená, že toto množstvo by mu znižovalo chuť do jedla. Za normálnych okolností väčšina dojčených detí jedáva s chuťou a dostatočne. 

Je množstvo vecí, ktoré je v tejto súvislosti dobré vedieť - napríklad predstava, že vyhladované dieťa bude jesť lepšie a viac jedla, nie je všeobecne platná. Naopak, mnoho detí, ak dospejú do štádia, keď sú veľmi vyhladované, tak sú zúfalé, nahnevané a nespolupracujú pri jedení už vôbec. Okrem toho, deti samotné v tomto veku nevnímajú dojčenie ako jedlo, vôbec nevnímajú to, že sa chcú dojčiť ako snahu "najesť sa". V tomto veku dojčenie síce poskytuje výživu, ale je to ako keby i popri tom, že dieťa získa dojčením opätovné spojenie s matkou - teda, že sa naplnia jeho psychologické potreby. Ak by ste dieťatko prestali dojčiť, vzhľadom na jeho vnímanie dojčenia to vôbec neznamená, že si uvedomí, že ste ho prestali dojčiť na to, aby jedlo viac jedla. 

Ak by sa v tomto veku dieťa skutočne výborne dojčilo, tak bude dostatočne priberať a prospievať - ale takéto dieťa zároveň nebude mať problém s príjmom iného jedla. Ak sa dieťa dobre nedojčí, tak potom z našich skúseností paradoxne vyplýva, že bude lepšie jesť jedlo, ak sa zlepší dojčenie. Druhá vec je, že niekedy deti dobre nejedia, ak sú napríklad anemické. Skúste toto vylúčiť ako príčinu nejedenia. 

Myslíme si, že potvrdenie našej teórie máte už aj vo vlastnom živote - skúste sa pozrieť na svoje dieťatko, keď ubehne nejaký čas od posledného dojčenia, keď už "v brušku nebude mať žiadne mlieko" a pred tým než ho nadojčíte, mu ponúknite jedlo. Bude naozaj jesť jedlo preto, že má prázdne bruško? Predpokladáme, že odpoveď je, že nebude a že sa ta takto u vás nedeje, lebo keby sa to dialo, tak vaše dieťatko jedlo a vy by ste sa na toto nepísali.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri