Ako si udržať dostatok mlieka

Lucia    15.06.2012, 09:15

Môj šesťapolmesačný syn začal v noci spávať osem hodín v kuse, hoci donedávna sme sa ešte v noci dojčili dva až trikrát. Spával so mnou posteli, ale ja som spala veľmi zle, ráno som sa budila celá dolámaná, unavená s podliatymi očami. Malý priberá dobre, od počiatočnej váhy 2900 sa za polroka dostal na 6900 g. Pekne papá aj zeleninový príkrm od ukončeného šiesteho mesiaca, dovtedy bol výlučne dojčený a aj stále je. To, že sa s ním v noci nevyspím, oslabuje aj moju imunitu, každú chvíľu som chorá. Inak som prekvapená, že odporúčate lieky ako je Paralen či Ibalgin, keď mne ich môj lekár vyslovene zakázal. Teraz neviem, čomu mám veriť. Keďže lieky nemôžem, liečim sa medom, slanou vodou, čajom a je to veľmi zdĺhavé a podľa mňa ani nie veľmi účinné. Ale som ochotná pre prospech môjho synčeka toto pretrpieť. Moja hlavná otázka ale znie. Môžem si udržať dostatočnú tvorbu mlieka, ak moje dieťa nebude v noci dojčené alebo ak bude dojčené raz za osem hodín. Pomôže, ak zvýšim počet dojčení v priebehu dňa? Vopred ďakujem za odpoveď.

Milá Lucia,

v tomto veku dieťatka je možné si udržať dostatočnú tvorbu mlieka a nie je jednoznačnou podmienkou, že sa dieťa musí dojčiť aj v noci. Sú niektoré dojčené deti, hoci to nie je časté, ktoré v tomto veku spia celú noc a sú naďalej dojčené cez deň na požiadanie. Zabezpečte, aby dieťaťko skutočne na prsníku počas dňa pilo (pozrite si naše videá), umožnite mu dojčiť sa, kedykoľvek prejaví záujem, prípadne mu dojčenie aktívne ponúkajte, ak sa vám zdá, že sa dojčí málo často. Dávajte mu príkrmy a zároveň dbajte na to, aby príkrmy boli PRIDANÉ k materskému mlieku, aby ho teda nenahrádzali. Ak to urobíte a ak dieťatko bude dobre piť, tak sa nemusíte o dostatok mlieka obávať.

Navyše aj v tomto veku, ak by ste zistili, že pitie nie je dostatočné, existujú postupy, ako zvýšiť tvorbu mlieka.

Čo sa týka toho, že bývate chorá - toto pravdepodobne nesúvisí s dojčením. Veľa matiek dojčí a nebývajú choré, takže skúste hľadať príčinu choroby.

Čo sa týka liekov: Samozrejme, že je ideálne lieky neužívať. Na užitie lieku musí byť indikácia a lieky sa majú užívať len vtedy, keď sú skutočne potrebné. Ale sú situácie, v ktorých sa dojčiace matky nemôžu vyhnúť užívaniu liekov a nemajú inú možnosť. V takej situácii neplatí to, že nemajú mať možnosť sa liečiť. Ak si ich stav vyžaduje liečbu, je bezpečnejšie sa liečiť, užívať lieky a pokračovať v dojčení. Neplatí pravidlo, že treba trpieť a neliečiť sa pre to, aby mamička mohla pokračovať v dojčení. Túto predstavu má mnoho mamičiek, ktoré celé roky odkladajú liečbu, ktorú by skutočne potrebovali, a pritom je to zbytočné.

Vo vašom prípade: Ak ste skutočne chorá a ak sú lieky, ktoré by boli potrebné na to, aby ste sa vyliečili, môžete väčšiu liekov užívať. Ak by ste potrebovali informácie o dojčení a užívaní konkrétneho predpísaného lieku, môžete nám napísať na adresu dojcenie@mamila.sk



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako si udržať dostatok mlieka