SK / CZ / UA / RU

Dojčenie staršieho dieťaťa

Otázka

Dobrý deň. Dnes som bola na preventívnej prehliadke u mojej gynekologičky a tá ma poriadne "zvozila" za to, že dojčím moju moju 2,5 ročnú dcéru. Oznámila mi, že je to obyčajná opičia láska a my nie sme nejaké ženy z Afriky. A to moje dojčenie ma ešte bude stáť život... Nedávno mi moja všeobecná lekárka dala robiť rôzne krvné testy, aby sa zistilo, že či môjmu telu nechýbajú nejaké dôležité látky. Všetko bolo v poriadku. Ani to moju gynekologičku nezaujímalo. Môže ma dojčenie obrať o nejaké dôležité látky alebo spôsobiť nejakú vážnu poruchu, čo by mohla doslova ohroziť môj život? Som z mojej lekárky nepríjemne prekvapená, hoci o jej "podpore " dojčenia som sa presvedčila už dávno. Našťastie aspoň všeobecná lekárka ma chápe a podporuje a snaží sa mi pomôcť, aby som aj prípadné zdravotné problémy vedela vyriešiť aj bez prerušenia dojčenia. A ešte sa chcem opýtať, či existuje nejaký zoznam lekárov - gynekológov, ktorí podporujú dojčenie. S pozdravom. Anka

Anka Jančíková | 09.04.2016, 11:54

Odpoveď

Milá Anka,

veľmi nás mrzí, že ste museli takúto situáciu zažiť. Dojčenie je otázka biológie človeka, nie toho, či je "žena z Afriky". Okrem toho je pozoruhodné, že dojčenie staršieho dieťaťa sa často pokladá za "zvláštne" či "nepotrebné", ale používanie umelého mlieko do 3 rokov či viac sa považuje za správne.

Spoločnosť, ktorá dojčenie podporuje, kladie základný kameň pre zdravie bábätiek a detí a posilňuje sa zdravie žien. Znamená to ušetriť veľké množstvo financií v zdravotníctve do budúcnosti. Znamená to posilniť sebavedomie matiek, ktoré úspešné dojčenie napĺňa pocitom dôvery v samé seba a istotou, že sa dokážu o svoje deti starať. Znamená to budovanie toho najlepšieho základu pre vzťahy v rodine a pre psychické zdravie. Kto iný ako gynekológ by mal podporovať ženu v dojčení? Dojčenie je pre matku zdravé. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením. Dojčenie vás teda v žiadnom prípade nebude „stáť život“ a ani vás neoberá o dôležité látky, nespôsobuje žiadnu poruchu. Práve naopak – počas celej evolučnej histórie ľudského druhu ženy v plodnom veku boli buď tehotné alebo dojčili. Toto je fyziologické. Matky ohrozuje nedojčenie. Málo sa o tom hovorí. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Sama vidíte, že aj krvné testy, aj ostatné testy na preventívnej prehliadke u všeobecnej lekárky potvrdzujú, že vám dojčenie prospieva. Zatiaľ nevytvárame zoznam gynekológov, ktorí by podporovali dojčenie, hoci istotne sú mnohí gynekológovia, ktorí dojčenie podporujú.

Ak chcete, napíšte nám odkiaľ ste, a spolu so zverejnením vašej otázky na našom Facebooku, vyzveme čitateľov, aby nám napísali, s ktorými gynekológmi majú dobré skúsenosti s podporou dojčenia tam, kde žijete.

Prečítajte si aj náš článok o dojčení starších detí: http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri