SK / CZ / UA / RU

Môže dojčenie spôsobiť malátnosť?

Otázka

Dobrý deň. Syn ma 17 mesiacov, stále ho dojčím. Papa už aj normálnu stravu, ale väčšinu času si aj tak pýta prsník. V noci tiez. Ja som začala mat zdravotne problémy, býva mi zle, krúti sa mi hlava, trasie ma. Tiez bývam veľmi unavená, viac ako zvyčajne. Bola som u dr. na vyšetrení, ale vsetko je v poriadku ( krvný obraz, pečeňové testy, cukor). Dr povedala, že to mám z dojčenia a kázala mi kúpiť b komplex, magnezium, calcium. Je to pravda, môže to byt z toho že mi chýbajú vitamíny? Ci mám hľadať inú príčinu? Ďakujem

Maja | 14.04.2016, 11:34

Odpoveď

Milá Maja,

vaša situácia nie je spôsobená dojčením - dojčiace matky takéto stavy bežne neopisujú ani v situácii, keď dojčia viac rokov alebo keď po sebe dojčia viacero detí. Jediný dôvod, pre ktorý ste dostali informáciu, že vaše zdravotné ťažkosti sú spôsobené dojčením, je to, že žijete v spoločnosti, kde sa dojčenie považuje za vinné zo všetkého, čo sa deje v živote dieťaťa a matky.

Situácia, ktorú popisujete, nie je to, čo bežne popisujú mamičky dojčených detí vo veku vášho synčeka. Mnohé matky v tomto čase veku dieťatka pociťujú určitú mieru únavy a vyčerpania z náročnej starostlivosti o dieťa a to bez ohľadu na to, či ide o dieťa dojčené alebo nedojčené. Príznaky, ktoré popisujete vy, sa však vymykajú „bežnej únave“. Hľadajte ďalej riešenie. Ak sa situácia nezmení pri tých opatreniach, ktoré robíte v súčasnosti, hľadajte ďalšie príčiny, podstúpte prípadne potrebné vyšetrenia a testy, ak to bude potrebné, tak v spolupráci s lekárom, ktorý nebude za príčinu týchto problémov považovať dojčenie.

Je dôležité, aby ste aj v tejto situácii pokračovali v dojčení. Dojčenie nie je dôvodom, pre ktorý by sa vám „odčerpávali živiny“ z tela. Dojčenie vplýva na zdravie matiek pozitívne. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením. Odstavenie nespôsobí, že sa vaša situácia zlepší.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri