SK / CZ / UA / RU

5-mesačný, vraj málo priberá

Otázka

Dobrý deň, nadväzujem na moju poslednú otázku 5-mesačný, polohy dojčenia. Boli sme dnes na poradni a doktor povedal že syn málo pribral, len 700g za dva mesiace a že mám ho začať prikrmovať umelým mliekom, lebo mu moje už nestačí a takisto začať dávať príkrmy-zeleninu, mäso, ovocie a kaše postupne. Okej, zeleninu beriem, to som aj tak plánovala postupne mu začať dávať ochutnávať, ale to umelé mlieko sa mi nepáči. Ja si myslím že mu moje stačí akurát. Keď sa napapá tak buď zaspí, alebo sa spokojne usmieva, málokedy plače, len keď je unavený, takže si myslím že ak by bol hladný, tak by to dával najavo. Podľa mňa by mohol menej pribrať aj kôli tomu že sa začal pretáča na bruško, ťahať do sedu a celkovo je oveľa viac aktívny ako predtým. Doma som ani nikomu nepovedala že mi doktor kázal dávať umelé, lebo mi ma do toho tlačili. Je moje rozhodnutie správne? AKý je na to váš názor? Ďakujem.

Anna | 11.05.2016, 20:52

Odpoveď

Milá Anna,

s ohľadom na to, čo ste popísali v predchádzajúcej otázke:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4587

je zjavné, že vo vašej situácii je potrebné urobiť kroky pre zvýšenie príjmu materského mlieka zo strany bábätka a že jedným z opatrení v tejto situácii je aj začať bábätku dávať kalorické príkrmy, tak, ako sme popísali v predchádzajúcej odpovedi. Umelé mlieko by v takejto situácii nie je riešením, pretože sa táto situácia dá riešiť inak - najprv je potrebné pokúsiť sa zvýšiť tvorbu mlieka, zlepšiť dojčenie, zmeniť odmietanie prsníka a zvýšiť kalorický príjem bábätka príkrmami.

Každé bábätko, aj to, ktoré je fyzicky aktívne, by malo kontinuálne stále priberať. Toto bábätko na základe toho, ako ste opísali situáciu, prestáva priberať nie preto, že je aktívne a pretáča sa na bruško.

Máte pravdu, že bábätku v tomto veku môže stačiť ako výlučný zdroj výživy materské mlieko. Vo vašom prípade však  toto bábätko začína odmietať prsník a na prsníku nezískava dostatok mlieka. Pre zvýšenie príjmu mlieka vám odporúčame postupovať podľa krokov, ktoré sme popísali v našej predchádzajúcej odpovedi.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri